Lupino poslao podršku Izraelcima kroz djela posvećena žrtvama holokausta

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

STEPHAN LUPINO poslao je podršku Izraelcima kroz svoja djela posvećena žrtvama holokausta.

Izraelcima je posvetio tri umjetnička djela, a u razgovoru za Index naglašava da osjeća veliku povezanost i zahvalnost Židovima. "Kad sam tek došao u New York, najviše sam radio sa Židovima. Oni su mi nevjerojatno puno pomogli, sve su me naučili", objašnjava nam Lupino. Zato ga, kaže, izuzetno bole trenutna događanja u Izraelu. "Najprije Ukrajina, sad ovo... Tužan sam, ništa nismo naučili iz prošlosti", dodaje.

Prvo djelo koje je posvetio Židovima je Davidova zvijezda. "Davidova zvijezda je, usprkos svim nedaćama i neprijateljima Židova, od nacista, Staljina i njegovih boljševika, ipak opstala i svijetli", kaže Lupino.

Drugo je njegovo najnovije, kapitalno djelo - Holocaust. Reljefno djelo je dimenzija 120 cm x 120 cm, rađeno patiniranom akrilnom masom. Upravo to djelo je napravio s mišlju na svoje prijatelje iz New Yorka, kao počast milijunima ubijenih Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata. Za ovo djelo je, kaže, od jednog prijatelja, uspješnog biznismena, dobio komentar da će se "potruditi da završi u muzeju holokausta".

Treće djelo je inspirirano pričom o Mojsiju i primanju 10 božjih zapovjedi na Sinaju.

Pročitajte više