Pametni telefon umjesto fotoaparata? Stigao na tržište jedan koji rastura testove

Foto: Shutterstock

FOTOGRAFIJA kao oblik izražavanja je svuda oko nas. Prema istraživanju Statista iz 2021. godine, više od 2 milijuna mladih koristi pametne telefone, a pridružuju im se i starije generacije. Nema sumnje, ekspanzijom društvenih mreža, fotografija je postala svakodnevni medij za ekspresiju emocija, stanja, ali i puno važnije, brendiranja osobnih profila.

Nije stoga čudno da se na tržištu profiliraju pametni telefoni koji imaju vrhunsku kameru. Oni pokušavaju dočarati realnost i uhvatiti svaki detalj, a tehničke specifikacije pametnih telefona postaju sve britkije i snažnije.

Ivan Klindić profesionalni je fotograf koji odobrava takve trendove i, štoviše, pametne telefone koristi redovito u svom poslu. Danas ga se može vidjeti po zagrebačkim ulicama kako zorno prati događaje, a zagrebačkoj publici je poznat i kao osnivač multimedijske platforme Lice Grada s kojom promovira kulturnu baštinu, vrijednosti i život grada Zagreba. Ivan se počeo baviti fotografijom 2007. godine, kad je došao u posjed prvog fotoaparata, a kasnije ga je privukla ljubav prema sportskoj i dokumentarnoj fotografiji.

“Dok sam radio u fotoagenciji, brzina je bila jako bitna, a tu smo dragocjene minute dobivali upravo kada bi fotografije s fotoaparata prebacivali na pametne telefone, tamo ih obrađivali i slali u redakciju. Kasnije se cijeli proces još više ubrzao, pa bismo one prve fotke radili upravo s pametnim telefonima. Obrađivali smo fotografije na njima i odmah i slali, što bi nas svakako rasteretilo“, kaže Ivan Klindić i zaključuje da su pametni telefoni sada dio profesionalne fotografske opreme.

Na fotografiji: Ivan Klindić

“Unatoč fotografskoj opremi, danas se i kod mene nađe mjesta za kamere pametnih telefona jer su upravo oni uvijek sa mnom, pa kada i oprema nije. Ne možemo birati kada će se ispred nas odviti zanimljivi kadrovi, stoga tada pametni telefon uskoči kao zamjena za profesionalnu fotografsku opremu“, zaključuje.

"Pametni telefon je produžetak ljudske ruke"

Jasno je i Ivanu da sve više mladih postaje fotografima i sve se više njih izražava putem fotografije. Zato nam, kaže, pametni telefon mora poslužiti u svim uvjetima. I doista, prema nedavnim globalnim statistikama, prosječni korisnik na mobitelu u 2023. godini ima spremljenih preko 2000 fotografija. U prosjeku je čak 92.5 posto fotografija na internetu uslikano mobitelima, a samo 7 posto fotoaparatima.

“Vrhunska kamera je ona koja nam služi kao produžetak našeg oka i ruke. Malo neobičan opis, ali dobro razmislite: kamera mora biti alat koji djeluje besprijekorno, bez da i osjetimo da ga koristimo. Naravno, uz navedeno, važna je i sama kvaliteta, pogotovo u slabijim svjetlosnim uvjetima jer je jednostavnije dobiti dobru fotografiju za vrijeme dnevnog svjetla, no što je za vrijeme slabijih svjetlosnih uvjeta? Bitno je da nas kamera ne sputava i da radi upravo ono što želimo – bilježi trenutke“, objašnjava Ivan. 

Na tržištu je dostupan upravo takav pametni telefon koji bilježi trenutke u svim uvjetima i čija kamera ne ostavlja na cjedilu, a oštrina fotografije ide i do najsitnijih detalja. Riječ je o pametnom telefonu HONOR Magic5 Pro. Ovo je jedan od najboljih pametnih telefona u trenutnoj ponudi s ponajboljom kamerom, što dokazuje i testiranje DxOmarka, specijalizirane web stranice za evaluaciju kvalitete fotoaparata i pametnih telefona.

Ugodan za oko i ruku

HONOR Magic5 Pro dizajniran je tako da ima zaslon s četiri zaobljena ruba, veličine gotovo 7 inča. Time je ugodan za ruke, ali i oči.

Naglasak ovog mobitela stavljen je na performanse kamere. Honor Magic5 Pro ima čak tri kamere i svaka ima svoje specifičnosti. Bilo da je netko ljubitelj noćnih fotografija, da snima video u pokretu u 4K rezoluciji ili brzo želi zabilježiti dinamični trenutak, uz DCI-P3 široki raspon boja, HONOR Magic5 Pro pruža realni prikaz na ekranu. Što je zanimljivo istaknuti jest da je ovaj mobitel zaštićen od prskanja i prašine zahvaljujući IP68 posebnoj zaštiti.

Doživljaji se mogu prenijeti u stvarnim dimenzijama na širokokutnoj kameri od 50 megapiksela. Ona snima kut od 122 stupnja vidnog polja s otvorom blende f/1.6. Za velike razdaljine, obzore i pejzaže, tu je kamera s teleobjektivom koja zumira optički 3.5 puta, a digitalno i do 100 puta. Prednja kamera ima isto mogućnost 4K snimanja. Sastoji se od 12 megapiksela uz portretni način za pametne širokokutne selfije do 100 stupnjeva širine bez izobličenja.

Foto: Press

Uz sve navedeno, posebna se pažnja posvetila zdravlju očiju. Zaslon uključuje visokofrekventno PWM prigušivanje do 2160 Hz5, dinamično prigušivanje i cirkadijalni noćni prikaz, što znači da će vašim očima biti ugodnije.

Ovo je prvi mobilni telefon koji je dobio certifikat TÜV Rheinland Circadian Friendly. Osim kvalitetne fotografije, ovaj mobitel ima u sebi ugrađen vodeći četverojezgreni procesor Snapdragon 8 Gen 2, koji je vodeći model trenutno na tržištu.

“Najbolji fotoaparat je onaj koji je kod nas u pravom trenutku“

Ostalo je pitanje kako stvoriti, kolokvijalno rečeno, brutalnu fotografiju, odnosno onu koja će se istaknuti naspram ostalih. Ivan Klindić kaže da je doista za to potrebno i iskustvo, ali ključ leži u priči iza fotografije.  

"Priča je razlog zašto će se netko zadržati upravo nad našom fotkom, zašto će ju lajkati, podijeliti i dati pozitivan komentar. Bez priče, fotografija je jednostavno fotografija. No, to ne znači da je fotografija bez priče loša fotografija, dapače! Fotografija sjajne kvalitete je i dalje itekako dobra fotografija. No, priča je onaj tajni sastojak koji će i od prosječne fotografije učiniti vrhunsko umjetničko djelo“, istaknuo je Klindić.

Drago mu je da moderna tehnologija napreduje, jer tvrdi kako raste dostupnost i kvaliteta kamere pametnih telefona, stvara se veći broj fotografa, što će i njemu kao profesionalcu pomoći da raste i da razvija svoj stil.

Na pitanje kako uhvatiti dobru fotografiju i kako krenuti, Klindić ima jednostavan odgovor. Nikome ne trebaju skupi fotoaparati, kad svu potrebnu tehnologiju već mogu posjedovati u rukama.

"Iako smatram da današnji fotoaparati s kvalitetnim objektivima imaju svoje mjesto u fotografiji, za neke stvari uvijek savjetujem da se ne kupuje fotoaparat koji će veći dio godine stajati u ormaru, nego da se iskoristi upravo onaj alat koji baš uvijek imamo s nama – a to je pametni telefon. Ne kaže se bezveze da je najbolji fotoaparat na svijetu onaj koji je kod nas u tom trenutku, a tu su pametni telefoni nezamjenjivi“, zaključuje Klindić.

Honor Magic5 PRO može se pronaći na tržištu uz maloprodajnu cijenu od 1.199 eura.

Članak donose Index.hr i HONOR u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više