Najveći Hitlerov projekt nikad nije dovršen, no sad je zaživio kao luksuzni turistički resort

Screenshot: YouTube

TRI GODINE prije nego je Njemačka napala Poljsku, Hitler je naredio izgradnju najvećeg turističkog resorta u svijetu, no rat je pokvario planove i objekt je desetljećima ostao zapušten sve do 2013. kad je počela restauracija i pretvaranje u luksuzno turističko odredište.

Završetak restauracije predviđa se za 2022. no apartmani i ljetne kuće već su na prodaju. Cijena apartmana kreće se između 350 i 735 tisuća dolara. Resort se nalazi na njemačkom otoku Rügen uz Baltičko more, a proteže se na gotovo 5 kilometara, piše Warhistoryonline.

Kompleks su nacisti zvali "Prora", a bio je jedan od najvećih Hitlerovih projekata dizajniran da primi 20 tisuća ljudi, a u njegovu izgradnju bilo je uključeno 9000 radnika od kojih je barem 600 tamo bilo na prisilnom radu.

Tijekom rata, mnoge izbjeglice u Prori su našle utočište, a Crvena armija kasnije je zauzela kompleks i koristila ga kao vojnu bazu. Kad su odlazili, htjeli su ga uništiti, no nisu imali dovoljno eksploziva pa su ga vrlo brzo okupirali istočni Nijemci.

"Sad je tako lijepo, posjetitelji žele doći i uživati u ljepoti", rekao je Manfred Hartwig, glasnogovornik tvrtke Metropole koja kompleks renovira. Dodao je kako je trenutno samo jedan blok na prodaju, jedan je uništen, a sve ostalo već je i unaprijed - rasprodano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.