Nevjerojatan prizor: Uspjela snimiti jednu od najrjeđih morskih životinja na svijetu

Foto: Instagram/Jacinta Shackleton

SAMO JE nekolicina ljudi dosad imala priliku vidjeti hobotnicu Tremoctopus, zvanu i "blanket octopus", jednu od najrjeđih morskih životinja. No morska biologinja Jacinta Shackleton prošlog ju je tjedna uspjela snimiti uz obalu otoka Lady Elliot kod Velikog koraljnog grebena.

"Kad sam je ugledala, pomislila sam da se možda radi o nekoj ribi s dugim perajama. No kad sam se približila, shvatila sam da je to ženka hobotnice Tremoctopus i obuzelo me silno veselje i uzbuđenje", ispričala je biologinja za Guardian. "Stalno sam vikala kroz disalicu, 'to je hobotnica Tremoctopus!' Bila sam toliko uzbuđena da mi je bilo teško zadržati dah kako bih zaronila i snimila je", priznaje.

Ove životinje su iznimno rijetke. Dr. Julian Finn, stručnjak za morske beskralježnjake u Museums Victoriji, i njegovi kolege prvi su vidjeli živog mužjaka prije 21 godinu sjeverno od Velikog koraljnog grebena, u Ribbon Reefsu.

Ekstremna razlika u veličini između mužjaka i ženki

Finn je tad u časopisu Journal of Marine and Freshwater Research napisao da se kod ove životinje može vidjeti najekstremniji primjer razlike u veličinama između mužjaka i ženki. Dok ženke narastu do 2 metra, mužjaci narastu samo do oko 2.5 cm.

Mužjaci ne razvijaju ni "pokrivač" zbog kojeg se ova vrsta nekad naziva i "pokrivač-hobotnica" i koji je čini tako neobičnom. Ženke koje razviju taj "pokrivač" ga mogu odbaciti kad osjete da su u opasnosti.

Biologinja Shackleton misli da su prije ove koju je ona uočila u tom području bile viđene samo tri ovakve hobotnice. One općenito svoj životni ciklus provode u otvorenom oceanu, pa je još neobičnije vidjeti ih ovako blizu Grebena.

Pročitajte više