Ono što je Coppola prošao dok je snimao Apokalipsu danas opisuje jedna riječ - pakao

Foto: KPA/Guliver

PAKAO je preslaba riječ da se opiše što je Francis Ford Coppola prošao snimajući ratni ep Apokalipsa danas. 

Studio je pristao na budžet od 12 milijuna, ali je budžet na kraju otišao na preko 30, od čega je Coppola iz svog džepa davao ostatak. U tom trenutku je imao ukupno oko 30 milijuna duga, ženu, djecu i sve šanse da skroz bankrotira. Pri kraju je sasvim ostao bez novca, zvao je Georgea Lucasa da mu pošalje iz Sjedinjenih Američkih Država financijsku injekciju na Filipine gdje se snimalo, što je ovaj i uradio i spasio film. Samim tim i Coppolu.

Filipini su posebna priča. Tijekom snimanja se sve ovo dogodilo i odgodilo snimanje na duže ili kraće vrijeme:

- tajfun je prošao područjem u kojem se nalazila ekipa

- statisti i pola svih helikoptera su morali biti predani filipinskoj vlasti na nekoliko mjeseci za borbu protiv pobunjenika

- prvo je unajmljen Harvey Keitel za glavnu ulogu, počeo rad, ali je otpušten

- tad je unajmljen Martin Sheen pa je doživio seriju srčanih udara i morao pauzirati mjesecima

- već nadaleko čuvena priča o tome kako Marlon Brando nije smršavio za svoju ulogu pukovnika iako je obećao, nije pročitao knjigu Heart of Darkness na kojoj se film zasniva (iako je obećao), a nije ni naučio svoje rečenice (da, i to je obećao)

- Coppola je imao živčane slomove veći broj puta, čak i pokušaje samoubojstva

Sve je to trajalo tri, četiri godine, konstantna agonija iz dana u dan, a onda je došla pretpremijera u Cannesu 1979. godine i - mlak prijem. "This is the end, beautiful friend" vjerojatno je pomislio u sebi u tom trenutku Francis Ford, ali to je bila samo početna reakcija. Poslije nekoliko mjeseci je film prikazan i širom svijeta, doživio je najveće ovacije, nominacije za Oscare (sramotno, ne i osvajanja u glavnim kategorijama), petostruko se isplatio na blagajnama, stekao status remek-djela i to je status koji će zauvijek i očuvati.

Na stranu što je maher režije, tvorac nekih od najboljih filmova svih vremena i jedan čisti umjetnički genije, dobra stvar je što je Francis Ford Coppola uopće živ. Kad je Apokalipsu preživio, stvarno mu ni pakao ne bi teško pao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.