Oskarovac Branko Lustig bio je producent nekih od najvećih filmova u povijesti

Foto: EPA

JUTROS je u Zagrebu umro Branko Lustig, prvi Hrvat koji je za svoj rad nagrađen s dvije nagrade Oscar. Branko Lustig bio je producent i glumac, a najprestižnije filmske nagrade dobio je za kultne filmove Schindlerova lista 1993. godine te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

Karijeru je počeo 60-ih godina prošlog stoljeća te se na filmu prvi put pojavio u Kozari, i to kao ranjeni Nijemac. Producentsku karijeru počinje filmom Događaj iz 1969. godine, 1983. producirao je The Winds of War, a uslijedili su War and Remembrance 1988 i Drug Wars: The Camarena Story 1990 godine.

Prije nego je producirao Schindlerovu listu, radio je na filmovima Wedlock i Intruders, 1991. i 1992. godine. Schindlerova lista donosi mu svjetsku slavu, Oscara i Zlatni globus, a film je prema mnogima jedno od najboljih ostvarenja svih vremena. Četiri godine kasnije snimio je The Peacemaker, a onda je 2000. godine uslijedio kultni Gladijator i još jedan Oscar.

Nakon Gladijatora uslijedili su Pad crnog jastreba, Hannibal, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina, Američki gangster i In Between Engagements. Jedna od posljednjih nagrada koju je Lustig primio bilo je Srce Sarajeva, na SFF 2012. godine.

Branko Lustig rođen je 10. lipnja 1932. godine u Osijeku, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je zatočen u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Pročitajte više