Ove žene na Cvjetnom trgu prodaju svoje rukotvorine: "To je naš bijeg"

Foto: Ena Dragičević/Index

OVOG vikenda na zagrebačkom Cvjetnom trgu mali obrtnici prodaju svoje rukotvorine. Među njima su Ana, Danijela, Ankica, Đurđica, Snježana i Vladimira.

Posjetili smo njihove štandove i saznali što nude.

Ana Knežević

''Bavim se proizvodnjom ženskih kravata koje su trenutno, nadam se da će tako i ostati, jedine na tržištu. Za njih sam dobila i patent na što sam jako ponosna i smatram, ako je muška kravata krenula iz Hrvatske, da je vrijeme i za žensku", rekla nam je Ana.

"Reakcije ljudi, odnosno žena su jako pozitivne! Ovim se bavim već tri i pol godine i trenutno radim samo ovo i od toga živim. Kravate se trenutno prodaju u 12-13 dućana i muzeja u dvije države i po sajmovima. Također imam i svoju šivaonu i showroom u Trnskom", otkrila nam je.

Danijela Halužan Glumbić

''Kiparica sam, moj obrt je umjetnički Art HD, bavim se izradom predmeta od keramike, oni su unikatni, funkcionalni… Cijela paleta proizvoda za kućanstvo (zdjela, lampa, vaza, šalica itd…), skulpture malih anđela… Bavim se i suvenirima, oni su umjetnički ručno napravljeni i imaju simbol grada Zagreba. Suveniri su licitarska srca, lampe, satovi, magneti, ukrasi i nakit", opisala nam je ona svoje proizvode.

Antica Tomić

''Vlasnica sam obrta ATA4ART i otkako znam za sebe, bavim se ručnim radom, još od malih nogu. Uvijek sam nešto stvarala! Odvažila sam se tek prije pet godina na ovaj pothvat uz veliku podršku obitelji, jer je to uvijek veliki rizik. Tada sam već imala svoj krug ljudi kojima sam izrađivala nakit iz hobija, pa sam tada shvatila da imam dobar odaziv i to mi je dalo veliki vjetar u leđa, i suprug koji je predložio da ostavim tadašnji posao i posvetim se ovome", ispričala nam je.

"Oglašavam se na društvenim mrežama, ali su mi prioritet sajmovi jer uživo najbolje prodajem, a kupci vole vidjeti nakit i isprobati ga. Tako im mogu objasniti što stoji iza tog rada, kako je to nastalo i onda se puno lakše odlučuju na kupnju", dodala je.

Đurđica Tomić Peruško

''Mi smo Nocturno, obrt za izradu nakita prvenstveno, ali radimo i neke uporabne predmete. Nositelj obrta je suprug Miroslav Peruško s kojim izrađujem sve ove predmete. Oboje radimo svoje poslove, a ovo radimo u slobodno vrijeme i iz hobija prešlo je u nešto malo veće", ispričala nam je Đurđica.

"U ovome uživamo, to je naš bijeg od posla, u toj radionici radimo ono što stvarno želimo, volimo i što nas ispunjava. Dosta stvari recikliramo, stare satove, stare mobitele i stare dijelove kompjutera. Nastojimo što više raditi s materijalima koji su nam pri ruci, ali najljepši proizvodi su nam komadi od sto godina starog drveta masline koju donosimo s Korčule i to obrađujemo", poručila je.

Vladimira Lalić

''Zagrebački sam obrtnik od 1993. godine, bavim se izradom maketa. Započela sam sve prije 15 godina, radimo suvenire, makete sa solarnim ćelijama. Makete koje izrađujemo dolaze u kutiji u dijelovima, a najviše sam ponosna na našu maketu Markove crkve jer je jedinstvena i sadrži jako puno detalja. Također izrađujemo podmetače, satove, jaslice za Božić. Preko 30 godina postoji obrt kao takav", ispričala nam je Vladimira.

Snježana Majerić

''Mi smo obrt Tomica Marica licitarsko srce. Obrt postoji već 60 godina, ovo je već treća generacija. Imamo medenjake, klasične i s aromama. Receptura je već 60 godina ista i nije se mijenjala, što ju čini autohtonom, ali smo dodali različite okuse kako bismo se prilagodili tržištu. Također izrađujemo licitarska srca, što je doista težak i mukotrpan posao, ali ga volimo. Tradicija nažalost izumire, ali trudimo se održavati ju! Krećemo se po Zagrebu i okolici. Sve što radimo je ručni rad", poručila je Snježana.

Razgovarala: Ena Dragičević

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.