Knjiga otkriva detalje o tragičnoj sudbini crne princeze ex-Yu rocka koja je umrla kao beskućnica

Screenshot: YouTube

MAGI, KAO DA JE BILA NEKAD, biografija klavijaturistice EKV-a beogradskog novinara Dušana Vesića, stiže i u Hrvatsku.

Donosi i ekskluzivne, dosad uglavnom neobjavljene fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi, glazbenice koja je svojom glazbom i karizmom obilježila važan period u povijesti rock scene na ovim prostorima.

>>>Bila je crna princeza jugoslavenskog rocka, a umrla je kao beskućnica<<<

Opus Ekatarine Velike danas spada u opću kulturu, njihova poetika neprestano osvaja nove generacije, u prvom redu zato što slavi individualnu emociju i svakom dopušta da u njoj razvije vlastiti doživljaj stvarnosti.

Uz zasluženu slavu koju je EKV uživala i još uživa kao kultni bend novoga vala, zanimanje medija i publike izazivala je i tragična sudbina većine njezinih članova koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge.

Posljednja je otišla klavijaturistica Margita Stefanović Magi, ujesen 2002. Način na koji je Magi živjela i umrla predmet je brojnih kontroverznih tumačenja. Iako se čini da se o njoj sve znalo još za života, kontroverze su s vremenom rasle: neki su je proglašavali "najvećom umjetnicom", a drugi "najgorom narkomankom".

Tko je bila Margita Stefanović Magi i što se s njom zapravo dogodilo? "Tamo gdje većina reagira sentimentalno i bez odmaka idealizira – Vesić nudi činjenice, do u detalje provjerene i skupljene silnom i kod njega odavno poznatom marljivošću. No on nipošto nije klinički hladan i udaljen od svoje teme – od osobe o kojoj piše: tamo gdje su drugi cinični, on nudi humanost i razumijevanje. Ispod svih detalja, ispod fakata, imena i događaja, promalja se zato emocija, mnogo jača i mnogo dublja. Autorova suosjećajnost velika je koliko i diskretna, baš kao i njegova suživljenost sa stvarnom ličnošću koju su toliki promatrali iz daljine, a nije je poznavao nitko", stoji u opisu knjige.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.