Ovoj Michelangelovoj slici dive se brojni kršćani, a na njoj se nalazi skrivena poruka?

Foto: Wikipedia

FRESKA "Stvaranje Adama" koju je slavni umjetnik Michelangelo Buonarroti naslikao na svodu Sikstinske kapele jedno je od najpoznatijih umjetničkih djela u povijesti, ali i danas su neki njeni detalji zagonetka.

Michelangelo je Sikstinsku kapelu po narudžbi pape Julija II. oslikavao preko četiri godine, a "Stvaranje Adama" je jedna od najprepoznatljivijih fresaka.

Na njoj je prikazan bog, nošen anđelima, koji pruža ruku prema čovjeku koji leži na novostvorenoj zemlji.

Najveći broj povjesničara smatra da je umjetnik ovdje oslikao priču o stvaranju čovjeka, ali neki medicinski stručnjaci imaju drugačiju teoriju.

Po njima, djelo sadrži aluzije na anatomiju čovjeka, a desna strana slike (ona na kojoj je bog) navodno prikazuje anatomski točnu sliku ljudskog mozga.

Također tvrde da se na djelu mogu vidjeti neki dijelovi mozga poput malog mozga, hipofize i optičkog živca te da je uspravni nabor na božjoj odori ustvari leđna moždina.

"Mozak je čak i u to vrijeme predstavljao veliku životnu misteriju. Vjerujem da je Michelangelo kao vjernik, znanstvenik, ali i jedan od najvećih umjetnika svog vremena pokušavao proniknuti u tu misteriju", rekao je medicinski ilustrator Ian Suk za The Verge.

U prilog toj teoriji ide činjenica da je Michelangelo secirao leševe i učio na njima, ali je za razliku od svog suvremenika Leonarda da Vincija svoje bilješke i crteže uništio.  

Pročitajte više