Pitali smo vas koliku napojnicu ostavljate u kafiću: "Ne dajem je, ne rasipam novac"

Ilustracija: Zoe Sarlija/PIXSELL (Na fotografiji nije događaj iz teksta)

Manča, bakšiš, trinkgelt... Kako god je zvali, napojnica ostavljena konobaru za dobru uslugu oduvijek povlači rasprave - nekima je nezamislivo ne nagraditi konobara, dok se drugi ljute jer "ni njima nitko ne ostavlja napojnicu za njihov posao". Zato smo vas prije nekoliko dana pitali koliku napojnicu ostavljate konobarima nakon popijene kave te ostavljate li je uopće.

>>Pitali smo konobare kolika je napojnica ok i kako gledaju na goste koji je ne daju

47% od ukupno 7271 sudionika naše ankete reklo je da za napojnicu ostavlja sitniš od ostatka koji dobiju u centima. No zanimljivo je da je drugi najčešći odgovor bio "ne ostavljam napojnicu". Dakle, 20% sudionika ankete uopće nema naviku ostavljati napojnicu konobarima za uslugu.

18% je reklo da ostavi najmanje jedan euro, dok je 15% ispitanika reklo da ostavi i više od jednog eura.

"Tko meni daje napojnicu?"

Zanimljivo je bilo i u komentarima. Čini se da se dobar dio vas protivi ostavljanju napojnica.

"Zašto bi se napojnica trebala davati konobarima, ili zašto samo njima? Zašto ne dajete napojnicu smetlaru kada kupi kantu smeća, penzioneru koji nosi reklame, ili pak frizeru, trgovcu, mesaru? Po čemu je konobar poseban? Pa svi su oni plaćeni za svoj posao i usluge koje vrše, i poslodavac je taj koji ih mora nagraditi, kroz zaradu koji ima i ostvaruje na plaćanju vaših računa. Zašto bi neka zanimanja za jednu uslugu trebali duplo plaćati?" pita se jedan naš čitatelj.

"Jednostavno ne ostavljam bakšu nikome, a kamo li napojnicu. Ne rasipam svoj novac koji zaradim mukotrpnim radom i kraj priče", tvrdi drugi.

"Plaćeni su da rade svoj posao, ne treba im napojnica", dodaje treći. "Tko meni daje napojnicu?" ljute se ostali.

Kakva su pravila diljem svijeta?

U raznim zemljama svijeta različito se gleda na ostavljanje napojnice. Ipak, u većini zemalja najčešći iznos koji se spominje kada je riječ o napojnici je 10-15% iznosa računa.

U većini europskih zemalja napojnice su očekivane, ali ne i obavezne, dok u Kini i Japanu ostavljanje novca kao nagrade za konobara ili radnika nije dio kulture te se može protumačiti i kao nepristojan potez. U SAD-u konobari očekuju napojnicu od gosta te im upravo napojnice čine velik dio zarade. Tamo se očekuje iznos od 15 do 20% iznosa računa.

Pročitajte više