Pjesma The Weeknda i Drakea koju je stvorio AI je viralna. Ima 10 milijuna pregleda

Foto/Screenshot: Profimedia/Instagram

Pjesma u kojoj su pomoću umjetne inteligencije klonirani glasovi Drakea i The Weeknda postala je viralna na društvenim mrežama.

Nazvana Heart On My Sleeve, pjesma simulira dvije zvijezde koje naizmjenično pjevaju stihove o pop zvijezdi i glumici Seleni Gomez, koja je prije izlazila s The Weekndom. Tvorac, poznat kao Ghostwriter, tvrdi da je pjesmu stvorio softver treniran na glasovima glazbenika, piše BBC.

"Ovo je tek početak", stoji u opisu videa pjesme, a s time se slažu i neki komentatori. "Ovo je prvi primjer glazbe generirane umjetnom inteligencijom koja me stvarno oduševila", rekao je Mckay Wrigley, AI programer, na Twitteru.

Otkako je objavljena u petak, pjesma je na TikToku pregledana više od 10 milijuna puta. Puna verzija također je preslušana 254.000 puta na Spotifyu. Nijedan izvođač još nije odgovorio na pjesmu, ali Drake je nedavno izrazio nezadovoljstvo što mu je glas kloniran.

"Ovo je umjetna inteligencija koja je prelila čašu", objavio je na Instagramu, nakon što je slučajno naišao na video koji su napravili obožavatelji u kojem se činilo da repa pjesmu Ice Spice Munch (Feeling U).

"Siguran sam da je budućnost glazbe u umjetnoj inteligenciji"

Drakeova pritužba uslijedila je nakon što je Universal Music Group pisao servisima za streaming, uključujući Spotify i Apple Music, tražeći od njih da spriječe pristup njihovim bazama podataka tvrtkama koje rade s umjetnom inteligencijom jer smatraju da su koristile glazbu za "treniranje" svog softvera.

"Nećemo oklijevati poduzeti korake kako bismo zaštitili svoja prava i prava naših umjetnika", upozorio je UMG u e-mailu, koju je prvi dobio Financial Times.

Nekoliko web stranica već nudi obožavateljima mogućnost stvaranja novih pjesama koristeći glasove najvećih pop zvijezda. Francuski DJ David Guetta nedavno je upotrijebio stranicu pod nazivom uberduck.ai kako bi klonirao Eminemov glas i dodao ga jednom od instrumentala.

"Siguran sam da je budućnost glazbe u umjetnoj inteligenciji", rekao je za BBC. Međutim, dodao je da bi tehnologija mogla biti korisna samo "kao alat" - poput ritam mašine i semplera prije njega.

"Ništa neće zamijeniti ukus. Ono što definira umjetnika jest da imate određeni ukus, imate određenu vrstu emocija koje želite izraziti, a za to ćete koristiti sve moderne instrumente", rekao je slavni DJ.

Grupa glazbenika i umjetnika pokrenula je kampanju protiv AI-ja

Ostale lažne pjesme koje su nedavno postale viralne uključuju "deepfake" Rihanninog pjevanja Beyoncéine pjesme Cuff It te klonirani glas Kanyea Westa koji pjeva akustičnu baladu Hey There, Delilah.

Autor pjesme je izričito naglasio da Drake i The Weeknd nisu bili uključeni u stvaranje pjesme, što bi ih trebalo zaštititi od tvrdnji da profitiraju od zavaravanja publike koja vjeruje da je pjesma autentična.

Kao odgovor, široka grupa glazbenika i umjetnika pokrenula je kampanju Human Artistry, čiji je cilj osigurati da umjetna inteligencija neće "naštetiti" ljudskoj kreativnosti. Kampanja je zacrtala sedam načela koja zagovaraju najbolje načine korištenja umjetne inteligencije i naglasila da se zaštita autorskih prava treba dopustiti samo glazbi koju su stvorili ljudi.

"Umjetna inteligencija ima toliko potencijala, ali ona također predstavlja rizike za našu kreativnu zajednicu. Od ključne je važnosti da to shvatimo rano kako ne bismo riskirali gubitak umjetničke magije koju samo ljudi mogu stvoriti", rekao je izvršni direktor Recording Academyja Harvey Mason Jr. lansirajući kampanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.