PlayStation Portal je odličan, ali postoji još puno mjesta za napredak

Foto: Press

BIT ĆU ISKREN, kada je Sony najavio svoj novi PlayStation Portal, prva misao bila je da se radi o propuštenoj prilici. Nakon vrhunskih prijenosnika kao što su PSP i Vita, ideja da izbace streaming uređaj djelovala mi je, najblaže rečeno, neinteresantno. 

Kao ljubitelj prijenosnih gaming uređaja, želio sam tu neovisnost o internetu. Da, svjestan sam da je danas sve povezano i da je to nužno čak i za single player igre bez očitih potreba za online uslugama, ali postoji nešto u uređaju koji vam dopušta da uživate u igrama čak i kada nemate pristup internetu. Nadao sam se prijenosniku koji bi, baš poput Vite, imao i vlastite igre i mogućnost da pristupite Remote Playu. 

No na kraju smo dobili samo ovo drugo. 

Iznenađenje

Ipak, nakon što sam pogledao sve moguće recenzije, vidio sve prednosti i nedostatke i imao ga priliku isprobati i bolje upoznati, priznajem da je PS Portal iznenađujuće kvalitetan uređaj. Naravno, morate znati u što se upuštate i vidjeti jesu li vaša očekivanja u skladu s onim što PSP jest, ali na kraju dana radi se o proizvodu koji ima funkciju i koji će imati svoje vjerne fanove. 

Za početak ono najočitije, ali i najosnovnije što treba naglasiti - novi PSP nije samostalna konzola. Ona je dodatak vašoj Petici. Dakle, MORATE imati PS5 da biste mogli koristiti Portal jer on streama sadržaj s vaše konzole. 

Druga stvar, Portal je bez pristupa internetu i kvalitetnoj internetskoj vezi više-manje beskoristan. Drugim riječima, prije nego što se odlučite na kupnju, trebali biste se pobrinuti da imate PS5 konzolu (naravno) i brzu internetsku vezu (minimalna brzina je 5, a preporučena 15Mbps-a), što znači da nije bitno koliko je Portal udaljen od matične konzole, već je li PS5 žicom spojen s ruterom, koliko je PS5 udaljen od rutera i, naposljetku, koliko je Portal udaljen od rutera. Ako nemate pristup brzom internetu, možete sjediti na svojoj Petici, ali i dalje ćete imati loše ili nikakvo iskustvo. 

Portal i iskustvo igre ovise isključivo o brzom internetu i to se ne može dovoljno naglasiti.

Što je u kutiji?

A sad kad smo to utvrdili, krenimo na sam uređaj. 

PS Portal košta 219 eura i dolazi u moderno dizajniranom pakiranju, u kojem se nalaze sam uređaj i USB C kabel, koji vam lako može promaknuti jer zapakiran je (čitaj: skriven) u poklopcu. Sam uređaj ima taj premium osjećaj i premda su mnogi kritizirali izgled govoreći da sve izgleda kao prepolovljeni DualSense kontroler s tabletom u sredini, priznat ću da obožavam ovaj dizajn upravo zato što izgleda kao prepolovljeni DualSense kontroler s tabletom u sredini.  

DualSense kontroleri bili su i ostali odlični, a to je preneseno i na Portal iako određene razlike postoje. Dobit ćete sve što imate i na DualSenseu (vibracije, haptika, adaptivni okidači), ali raspored je, očekivano, drukčiji. "Gljive" su nešto manje nego na DualSenseu (malo veće nego na PSVR 2 kontrolerima), a Touch Pad ne postoji, već tu funkciju ispunjava ekran u sredini. Što se ergonomije tiče, Portal je izvrstan. Malo je veći, ali sa svojih 530 grama ne pretežak za dulje korištenje. 

Što se, pak, zaslona tiče, on je 8-inčni LCD s mogućnošću 60fpsa u rezoluciji 1080p i premda u današnje vrijeme postoje prijenosnici s boljim OLED-ima, lagao bih kad bih napisao da mi je zaslon i najmanje zasmetao jer slika je kristalna, boje su žive i pri toj veličini je više nego dovoljan za sve vaše potrebe. Nije mi smetao daleko slabiji zaslon na Steam Decku pa mi tako ne smeta ni ovaj. Ukratko, slika je odlična. 

Nakon inicijalnog pokretanja, koje traje između 15 do 20 minuta (kad se poskidaju svi apdejtovi), jednostavno se spajate na svoju konzolu (pametno je skinuti PS aplikaciju na mobitel) i krećete u akciju. Da biste se spojili, potrebno je da matična konzola bude uključena ili u rest modeu jer nećete se moći spojiti ako je isključena. No za većinu kojima je konzola 99% vremena u rest modeu, ovo neće biti problem, ali ako odlazite na dulje putovanje i želite koristiti Portal, ovo je dobro znati. 

Jednom kad uđete na početni zaslon svog PlayStationa, sve je isto kao i inače jer upravljate matičnom konzolom. 

Sve ovisi o brzini interneta

Još jedan bitan tehnički detalj je baterija, a Portal je u tom smislu fenomenalan. Bez smanjivanja svjetline zaslona baterija od 4370mAh dat će vam od šest do osam sati igre, što je dovoljno i iznad očekivanja koja sam imao. 

Kvaliteta igre, kao što sam već napisao, ovisi isključivo o brzini interneta, a moje je iskustvo, barem što se kućnog wi-fija tiče, bilo gotovo besprijekorno. Budući da u kući nemam pojačivače, sve je ovisilo o udaljenosti od rutera, ali generalno gledajući, uz rijetka i gotovo neprimjetna usporavanja, nisam imao većih problema i zaista je gušt igrati na ovaj način.

No ovo su idealni uvjeti, a poanta prijenosnika nije da ga igrate samo u kući već da ga možete zaigrati bilo gdje. 

Mogu li Portal igrati u parku?

E sad, ovdje još više toga ovisi o tome kako ćete se i gdje spajati. Primjerice, ako se mislite spajati na wi-fi u kafiću, čekaonicama ili hotelima, sve ovisi o internetskoj brzini i tome spajate li se direktno ili se radi o spajanju za koje je potreban internetski preglednik. Ako je potreban preglednik, imate malu prepreku jer Portal nema preglednik. 

U tom slučaju morat ćete se spojiti mobitelom i onda Portal spojiti na hotspot svog mobitela. U ovom slučaju nisam imao previše sreće jer svaki wi-fi na koji sam se pokušao spojiti bio je preslab, ali pretpostavit ću da u boljim uvjetima i bolje funkcionira.

Ono što me još više zanimalo je mogu li Portal spojiti na mobitel i koristeći mobilne podatke dobiti glatko iskustvo igre. Na svu sreću, odgovor je potvrdan i bilo je iznad očekivanja jer imam flatrate i prosječnu brzinu između 30 i 110 Mbpsa, što je rezultiralo glatkom igrom. Naravno, iskustvo će uvelike ovisiti o uobičajenim faktorima koji utječu na sve vaše online aktivnosti, od pokrivenosti, preko stabilnosti signala pa sve do modema vašeg pametnog telefona, jer različiti mobiteli dali su nam osjetno drukčije rezultate. 

Isto tako, kada ste na jednom mjestu i imate dobar signal, stvari gotovo savršeno funkcioniraju, ali dobro je zauzdati očekivanja. Primjerice, ako ste u autu koji je u pokretu, Portal će biti više-manje neiskoristiv. Pretpostavit ću da je razlog to što se uređaj tijekom vožnje spaja na različite odašiljače, ali možda sam u krivu. Ukratko, treba vam dobra i stabilna veza da stvari idu glatko. Primijetio sam i da je minimum koji Sony preporučuje ponekad nedovoljan za brže igre i da su stvari odlično funkcionirale tek pri brzinama od 50+ Mbpsa. 

Što je PS Link?

Idemo dalje.

Zvučnici su dovoljno snažni i jasni, a možete koristiti i žičane slušalice jer postoji 3.5 milimetarski ulaz. 

Što se slušalica tiče, treba spomenuti i ovo. Moguće je spojiti bežične slušalice, ali PlayStation je u ovom slučaju otišao na "mračni put" Applea i uveo nešto što se zove PS Link. PS Link tehnologija funkcionira identično kao bluetooth, ali nije bluetooth niti možete spojiti svoje klasične bluetooth slušalice. Ono što možete je spojiti Sonyjeve PS Link slušalice koje koriste novu tehnologiju. 

Vjerojatno postoji objašnjenje za ovo, ali nisam siguran da će se ovaj poslovni potez svidjeti prosječnom korisniku niti mi je najjasnije zašto se Sony odlučio na ovaj potez u ranoj fazi novog proizvoda koji još nije pustio korijene. Tim više jer im se sličan potez s memorijskim karticama negativno odrazio na prodaju Vite. No vidjet ćemo kako će sve funkcionirati, a i nemam ništa protiv toga da se na prijenosnik spojim žičanim slušalicama. 

I to je više manje to. 

PS Portal i Remote Play

Ono što u zaključku mogu reći je da je PlayStation Portal proizvod koji je nadišao sva moja očekivanja. Međutim, treba dobro znati što Portal jest, a što nije prije nego što se upustite u kupnju. 

Ovo je u prvom redu PS5 periferija. Neočekivan, ali neobičan i specifično koristan dodatak odličnoj konzoli koji proširuje načine na koje možete uživati u igrama iz svoje kolekcije. Ovo nije Nintendo Switch, Steam Deck ni bilo koji od novovalnih prijenosnika koji pokušavaju zgrabiti svoj dio tržišta. Ovo nije konzola na kojoj ćete gledati YouTube ili Netflix jer tu opciju trenutno nema. Nema preglednik, Google Play trgovinu niti je idealno rješenje za brze multiplayer igre (naravno, to ne znači da ne možete igrati Fortnite ili neku drugu online igru jer možete, ali, primjerice, napredni igrači Call of Dutyja neće se usrećiti). Ne možete streamati ni PS3 igre iz PS Plus kataloga iako je to nešto što bismo trebali dobiti i očekujemo s budućim nadogradnjama. U svojoj je funkciji vrlo jasan i konkretan, a to je da igrate svoje omiljene igre mimo konzole i izvan kuće. I to što radi, radi odlično.  

Neki od komentara na koje sam naišao odnose se na to da za daleko manje novca sve te igre možete igrati na tabletu ili pametnom telefonu koristeći Remote Play i DualSense. Možete. Naravno. No Portal je neusporedivo bolji i jednostavniji način da to učinite. Kao netko tko je PS5 igrao i na mobitelima i na tabletima, reći ću da je specijalizirani uređaj bolji zbog tri bitne stavke: daleko veći zaslon, DualSense i praktičnost zbog činjenice da Portal koristite isključivo za ovu funkciju. 

Ima li mjesta za napredak? Apsolutno, ali ne što se samog Portala tiče jer ovo nije konzola, ovo je streaming uređaj koji u većini situacija u kojima sam ga testirao svoj posao radi onako kako treba. Ono čime se Sony prvenstveno mora pozabaviti je kvaliteta Remote Playa jer u ovom slučaju jednostavno nisu u mogućnosti svakom korisniku garantirati jednako iskustvo, bilo to na Portalu, računalu, pametnom telefonu ili tabletu. Sony u Remote Playu ima ogroman potencijal i očekujemo da će na tome poraditi. 

Toliko je parametara koji utječu na to kako će igra izgledati na vašem ili PSP-u vašeg prijatelja iz drugog kvarta i pritom ne govorimo samo o potencijalnom lagu već i kvaliteti slike koja se može drastično razlikovati. Možete imati superglatko iskustvo i igrati satima bez ikakvih problema ili imati grozno frustrirajuće iskustvo ako vam nije najjasnije o čemu kvaliteta tog iskustva ovisi. 

U najavama sam često nailazio na priču o tome da je ovo super stvar za one koji ne žele okupirati obiteljski TV, ali to mi djeluje kao prilično ograničena funkcija i teško da bi me time natjerali da ga kupim. Portal jest i može biti puno više od toga jer definitivno nije esencijalni dodatak za PS5, ali u samo par dana korištenja pronašao sam bezbroj situacija u kojima me potpuno oduševio, a sudeći prema odličnoj prodaji, i drugima je jasno o čemu se radi.

Stoga, PlayStation Portal je izuzetno zabavna periferija koja će s vremenom i obaveznim poboljšanjima Remote Playa postati još bolja. 

Pročitajte više