Poslušajte prekrasnu izvedbu "Tihe noći" i saznajte kakve dirljive uspomene Tajči vežu uz tu pjesmu

UOČI nastupa na božićnom koncertu u Bjelovaru, Tajči je snimila obradu još jedne tradicionalne božićne pjesme. Nakon što je u novom aranžmanu predstavila "Kyrie Eleison", Tajči je obradila i jednu od najljepših božićnih pjesama - "Tihu noć". Aranžman potpisuje Denny Bouchard, a vokal snimio i miksao Branimir Mihaljević. Zbog svoje jednostavnosti i mirnije melodije, koja baš dočarava mir i skromnost Božića, "Tiha noć" oduvijek je bila Tajčina najdraža božićna pjesma.

"Kao mala, prebirala bih po klaviru melodiju kad bi svi već otišli spavati"

"Oduvijek mi je `Tiha noć` bila najljepša božićna pjesma. Mirna, jednostavna, skromna, a opet ispunjena snagom Svjetla koje onemogućuje mrak. Nana (mama mog tate), koja je godinama živjela s nama, znala bi potiho, sebi u bradu, pjevati `Tihu noć` na Badnjak, dok bi u kuhinji spremala orehnjaču. Kao mala, prebirala bih po klaviru melodiju kad bi svi već otišli spavati. Tiho, tiho da nikome ne smetam. Tiho, baš kao i sama pjesma", kaže Tajči o ovoj prekrasnoj pjesmi.

"Jedne godine smo nekako završili na polnoćki u Stenjevcu s rođacima s mamine strane (koji su bili aktivni vjernici i uvijek su išli na misu). Bila je gužva. Teta Verica je pjevala u zboru pa smo se s njom stisnuli na kor crkve. U jednom trenutku svi su počeli pjevati `Tihu noć` u spontanim, ali prekrasnim dionicama. I mama, i tata su se priključili... I ja sam željela pjevati, ali nisam znala riječi. Tata je pjevao svojim baritonskim glasom neki kontrapunkt koji nikad prije nisam čula. Bilo je čarobno... Vrh nosa mu se bio zarumenio (što ga je odavalo da pokušava suspregnuti suze od prevelikih emocija). Taj trenutak neću nikada zaboraviti...", prisjetila se Tajči na svojoj službenoj stranici uoči nadolazećih blagdana.

"Zamišljam trenutak u kojem će stotinu glasova (ili barem tri-četiri) pjevati sa mnom `Tihu noć`"

"Godinama već pjevam `Tihu noć` (zapravo, `Silent night`) oko koje se i bazira moja Božićna priča... Prije par godina, odlučila sam pozvati publiku da pjeva sa mnom. Koncert za koncertom, na kraju priče, podignem ruku i čujem glasove kako se jedan po jedan uključuju u spontani zbor... Pjevamo zajedno. Neki brišu suze, a neki ih skrivaju. Neki pjevaju glasno, neki sasvim tiho... Uvijek, ali uvijek, moje srce drhti od radosti i Božje ljubavi kojom smo povezani kroz pjesmu. A onda, pjevam zadnju strofu na hrvatskom... I glasovi u publici zamru... I moj glas odjekuje sam... Tišina između stihova je teška. Ispunjena uspomenama, daljinom, a opet osviještena dubokom zahvalnošću za trenutak kojeg živimo i radošću koju ta zahvalnost u sebi nosi. Zamišljam trenutak u kojem će stotinu glasova (ili barem tri-četiri) pjevati sa mnom `Tihu noć`. U spontanim, ali prekrasnim dionicama... Tu na snimci je moj glas... Nadam se da će mu se pridružiti još poneki", zaželjela je Tajči.

Danas će Tajči po prvi put nakon 20 godina nastupiti pred hrvatskom publikom - na božićnom gala koncertu u Bjelovaru, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, te će izvesti šest prekrasnih božićnih pjesama, među kojima će biti i Tiha noć te Kyrie Eleison.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.