Poznati preminuli u 2011. godini: Liz Taylor za sobom ostavila uplakane ljubavnike, a Amy fanove



TIJEKOM 2011. godine brojni poznati umjetnici, glazbenici i glumci preminuli su i za sobom ostavili veliki opus kvalitetnih ili manje kvalitetnih djela kojih bismo se trebali prisjetiti. Od tragične smrti Amy Winehouse koja je otišla prerano pa sve do Elizabeth Taylor, filmske ikone i dive koja je za sobom ostavila brojne uplakane ljubavnike, filmska djela pa čak i nevjerojatnu kolekciju dijamanata. Da su nas napustili i domaći velikani svjedoči i nedavna smrt Ande Čede Martinića koji je izgubio tešku bitku s rakom, ali i Ane Štefok, Ivice Vidovića pa čak i Bobija Marottija te Boška Petrovića.

Čedo Martinić preminuo nakon bitke s rakom


Čedo Martinić preminuo je u 51. godini nakon duge i teške borbe s rakom želuca. Rođeni Bračanin karijeru je ostvario na kazališnim daskama, ali i na televizijskim ekranima. Uloge su jednako dobro stajale i na televiziji i u kazalištu, a među kolegama je bio voljen zbog svog duha, karaktera i dobrote.

Znao sam da je loše, kolega mi je nedavno rekao. Ja i on smo počeli zajedno, radili smo jednu predstavu u HNK-u, "Mizantropa", i tad smo se družili stalno. Prošle godine smo nastupali u Splitu, igrali smo predstavu "Art", tad sam ga posljednji put vidio. Sjedili smo, popričali. Neizmjerno mi je žao. Život nekad zna biti tako, da ne kažemo, težak i okrutan. On je bio posljednje dijete svojih roditelja, ako se ne varam, i mlad je ostao bez oca. Ne mogu vjerovati da se to na neki način to vratilo. Prekrasan čovjek, drag i optimističan", komentirao je Zijad Gračić nakon Čedine smrti.


Ana Štefok bila je legenda hrvatske zabavne scene


Legenda hrvatske zabavne glazbe, Ana Štefok preminula je u 71. godini. Iako je bila proslavljena 1960-ih i 1970-ih godina na području cijele Jugoslavije, zadnjih desetljeća, Ana je bila zaboravljena. Ana Štefok u svojoj dugogodišnjoj karijeri je snimila veliki broj predivnih pjesama i obrada stranih hitova, a njena interpretacija i boja glasa ostavili su veliki trag u zabavnoj glazbi.



Boško Petrović bio je hvaljeni jazz umjetnik


Poznati jazz glazbenik Boško Petrović preminuo je u 76. godini u Zagrebu. Bio je renomirani glazbenik kojeg je voljela struka i publika. "Mislim da je to nepopravljiva tragedija, nema više Boška Petrovića. Takvog glazbenika je Hrvatska izgubila zauvijek. On je radio s toliko duše i srca, s toliko talenta, a prije svega je svoj talent stavio u službu svoga srca i duše", kazala je Tereza Kesovija o svom dragom kolegi.



Bobi Marotti, glumac koji je posudio glas Gargamelu


Glumac Bobi Marotti u svijetu glume bio je više od glasa Freda Kremenka i Gargamela. Bio je jedan inspirativan čovjek koji je puno ostavio u nasljeđe generacijama za sobom. Bio je jedan od osnivača kazališta Gavella u kojem je radio od 1953. godine. Preminuo je u 89. godini i za sobom ostavio mnoštvo prijatelja.



"Od njega sam naučila glumačku disciplinu. Radili smo Histrione, ne znam ni sama koliko sezona, jedno deset. Bila mi je čast što sam mu bila tako draga. On je uistinu bio prekrasan čovjek, izuzetno duhovit i topao, krasan glumac. Od samih početaka tretirao me na neki lijepi način", rekla nam je glumica koja je s Bobijem prvi put glumila prije 26 godina. "Prekrasno je bilo raditi s njim, uvijek smo se na njega mogli osloniti, pitati ga za savjet kad nam je trebao. Uživala sam glumeći s njim, sve od prve Gričke vještice na Opatovini prije 26 godina. Ove godine ponovo imamo predstavu na Opatovini, ali nema Bobija i to mi je nezamislivo", izjavila je Mia Begović nakon što je Bobi preminuo.

"Ivica Vidović je bio veličanstveni umjetnik"

Glumac Ivica Vidović umro je u Zagrebu u 72. godini. Dugo se borio s teškom bolešću te je nakon nekoliko operacija izgubio bitku. Do samog kraja bio je optimističan i odlučan, a prijateljima, kolegama i poznanicima ostao je u pozitivnom sjećanju.

"Ne mogu riječima opisati koliko je žao zbog Ivice. Ne samo da je bio veličanstven umjetnik, koji je trebao dobiti nagradu hrvatskog glumišta, već je bio i skroman čovjek koji nije sebi davao na važnosti. Ivicu sam gledala u najdivnijim i najkreativnijim ulogama, a u životu uvijek je bio spreman na najbolju zajebanciju i tulumarenje. Bila je to jedna mlada duša i divan umjetnik", kazala je Barbara Nola tada.



Vida Jerman ostvarila je stotine glumačkih uloga


Vida Jerman bila je naša filmska, kazališna i televizijska glumica, a preminula je u 73. godini. Iza sebe je imala stotine kazališnih uloga, a a posebno je ostala upamćena po onima u "Tko pjeva zlo ne misli" te "Oficir s ružom".



"Loto deda" preminuo u 81. godini


Zorko Rajčić bio je hvaljeni domaći glumac, a široj javnosti postao je poznat nakon reklame koja ga je proslavila kao "loto dedu". Bio je dugogodišnji glumac kazališta Gavella, a igrao je u više od 70 predstava. Na Dubrovačkim je ljetnim igrama sudjelovao punih 50 godina, ostvarivši impozantnih 650 nastupa u velikom broju naslova.



Amy Winehouse posljednji koncert je imala u Beogradu


Pjevačica Amy Winehouse pridružila se "Klubu 27" nakon što je tragično preminula ovog proljeća. Amy je dugo imala problema sa svojim ovisnostima o drogi i alkoholu, a naposljetku ju je alkohol odveo u smrt. Njenu karijeru su, osim skandala i nesretnih ljubavi, obilježili i prekrasni hitovi koji će još dugo imati svoje mjesto na glazbenim ljestvicama. Posljednji koncert imala je u Beogradu, a ni tada ga nije održala do kraja jer je bila pijana te nije mogla pjevati. Pred sam kraj života pokušala je tražiti pomoć od prijatelja i suradnika, ali je njen život naprasno okončan, u snu.

Steve Jobs bio je vizionar koji je iza sebe ostavio mnoge inovacije


U listopadu 2011. godine preminuo je i veliki vizionar Steve Jobs. Dugo se borio s rakom, a niti alternativna medicina nije mu pomogla da dobije tu bitku. Iza sebe je ostavio obitelj i mnoštvo ideja, vizija i projekata. "Apple je izgubio vizionara i kreativnog genijalca, a svijet je izgubio nevjerojatno ljudsko biće. Oni među nama koji su bili dovoljno sretni da poznaju Stevea i rade s njim izgubili su dragog prijatelja i inspirativnog mentora. Steve je iza sebe ostavio kompaniju koju je samo on mogao stvoriti i njegov će duh zauvijek biti utkan u temelje Applea", pisalo je 5. listopada na službenim stranicama informatičkog giganta Applea.



Elizabeth Taylor tražila je da bude diva do samog kraja, njen lijes na sprovod kasnio 15 minuta

Elizabeth Taylor bila je ikona glamura. Osim što se proslavila brojnim filmovima i brakovima, obožavala je dijamante koje su joj njeni ljubavnici i supruzi kupovali. Richard Burton bio je njena najveća ljubav, a za njega se udala i rastala čak dva puta. Družila se s Michaelom Jacksonom koji joj je bio najbolji prijatelj i jedna od posljednjih želja je bila da budu sahranjeni na istom groblju. Također, posljednja želja bila joj je da, kao prava diva, zakasni na vlastiti sprovod. Tijelo superzvijezde po njenom nalogu došlo je 15 minuta kasnije na groblje, a lijes je bio uređen gardenijama, ljubičicama i đurđicama.



Cesaria Evora


Glazbena diva Cesaria Evora preminula je u 70. godini u svom rodnom Cape Verdeu. Kratko prije smrti zdravstveno stanje joj se naglo pogoršalo i odlučila je otići u mirovinu. Imala je infarkt te brojne probleme sa srcem. U karijeri je izdala 1 albuma. Nadimak joj je bio "Bosonoga diva" jer je uvijek nastupala bosa, tim činom htjela se poistovjetiti s obespravljenim ženama u Africi. Aktivno se bavila humanitarnim radom te se skrbila za brojnu djecu. Mornu je počela pjevati sa 16 godina, a svijetu je postala poznata tek 1992. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.