Priča o najkrvavijem narodu u Europi opsjednutim seksom

PLOVILI su sjevernim Atlantikom, poharali pola sjevera Europe, dospjeli do sjeverne Afrike, Rusije, ali i do centralne Azije. Smatraju se krvolocima, divljacima i grubijanima, no zapravo su bili pripadnici vrlo profinjene kulture koja je po mnogim stvarima bila naprednija od ostalih europskih: potpomogli su razvoj brodogradnje i navigacije i zahvaljujući njima postoji Dublin. Radi se, naravno, o – Vikinzima.

Vikinzima je popularnost znatno porasla zahvaljujući istoimenoj seriji, a prije ekskluzivne premijere pete sezone na Pickboxu, odlučili smo usporediti koliko je toga u seriji fikcija, a koliko je stvarnost.

Krvave bitke i brutalnost

Engleska je bila prva europska zemlja na udaru Vikinga, a većina onoga što znamo o njima dolazi iz svećeničkih spisa koji opisuju Vikinge kao "nasilan" i "brutalan narod" koji je opustošio i silovao sve što se pod njim našlo. Mnogi povjesničari upozoravaju na različite interpretacije europskih spisa i na njihovo preuveličavanje.

Činjenica je da su Vikinzi krali sve što su mogli – stoku, novac i hranu, a moguće je da su krali i žene. Nakon što bi ukrali sve, zapalili bi naselja. Njihovi napadi bili su nenadani jer su dolazili morskim putovima što je uključivalo i tokove rijeka. U mučenju neprijatelja nisu bili nježni – rezali bi rebra, gađali neprijateljevu glavu dok ne bi eksplodirala ili bi naprosto razrezivali neprijatelja na komade.

No, postoji i druga strana Vikinga: nordijski spisi pokazali su kako su Vikinzi bili veoma demokratska zajednica i kako su imali veoma bogatu kulturu. Određeni period godine bio je rezerviran za putovanja i ratovanja. Ostatak vremena provodili su uz svoju obitelj i prijatelje, obrađujući zemlju i uzgajajući različite kulture.

Pozornost su posvećivali i trgovini i razmjeni dobara, a nerijetko se događalo da su naseljavali područja koja su prvotno nastojali osvojiti. Mnogi su Vikinzi na pohodima prihvatili kršćanstvo i uklopili se u europske lokalne zajednice. Samo prihvaćanje kršćanstva moguće je pratiti u istoimenoj seriji Vikinzi, kada na jednom od pohoda u Engleskoj sa sobom povedu svećenika koji ih je zaintrigirao svojim pričama o Isusu.

Obvezna olovka za oči i briga za izgled

Zgodno je istaknuti kako Vikinzi nikada nisu imali kacigu s rogovima koja ih danas toliko simbolizira. Kacige s rogovima pojavljuju se tek u 19. stoljeću, a popularizirane su Wagnerovom operom Valkyrie. Vikinzi jesu upotrebljavali rogove – ali isključivo za piće i za komunikaciju.

Kostimi iz serije vjerno su prikazani, a još su točnije prikazane njihove frizure. Zanimljivo je kako su upravo Anglosaksonci ukrali od njih ideje za frizure. Obavezni dio bio je olovka za oči: proizvodili su taman puder koji je sadržavao pougljene bademe, željezo, oksidirani bakar, pepeo i zdrobljeni antimon. Ovaj pripravak štitio ih je od sunčevih zraka.

Osim što su se brinuli za šminku, brinuli su se i o tome kako izgledaju na van: "ludi pogled" bio je nešto sasvim normalno za velike i poznate ratnike jer to je ocrtavalo njihov božanski karakter, odnosno Odina.

Bogat seksualni život

Vikinška zajednica posvećivala je posebnu pozornost ženama pa je tako ovaj narod imao zastupljenija ženska prava od većine današnjih zemalja. Za razliku od ostatka srednjovjekovne Europe, ženina sloboda i sreća bile su na prvom mjestu. Nasuprot agresiji koju su pokazivali u bitkama, Vikinzi su ispod postelje bili mekši i romantičniji, a možda i sramežljiviji: u izvorima se većinom spominju eufemizmi za seks: "okretanje prema ženi", "uživanje jednih u drugima", "odmaranje s partnerom", "pravljenje nereda po trbuhu".

Žene i muškarci posvećivali su pozornost svojem izgledu i mirisu prilikom udvaranja. Muškarci su se kupali barem jedanput na tjedan (što je u to doba bio veliki luksuz). Žene i muškarci redovito su bojili svoju kosu, oblačili se u čistu odjeću i kitili se nakitom kako bi pokazali svoj stil i bogatstvo te privukli drugi spol.

Zanimljivo je kako su žene imale glavnu riječ u biranju partnera, a imale su i puno pravo odbiti partnera ako nisu bile zadovoljne njegovim seksualnim umijećem. Zajednica nije osuđivala predbračni seks, no zato je oštro osuđivala ako je jedan od partnera imao aferu. Kazne za prijevare bile su oštre i često su uključivale – smrt.

Ovaj fenomenalni europski narod možete pratiti i u epskoj drami Vikinzi. Četiri sezone Vikinga uključene su u Pickbox ponudu Hrvatskog Telekoma, a petu sezonu možete gledati ekskluzivno od 30. 11. uz Magentu 1 u MAX3 Premium paketu za 50% popusta punih 12 mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.