Rekord svih rekorda: Ovu je izložbu pogledalo 1,42 milijuna ljudi

Screenshot: YouTube

IZLOŽBA o Tutankamonu postavila je rekord svih rekorda u povijesti Francuske, nakon što ju je u nedjelju u Parizu razgledalo 1.42 milijuna ljudi, objavili su u ponedjeljak organizatori. 

Kako bi se nosili s golemim brojem posjetitelja, organizatori su morali do devet sati navečer produžiti radno vrijeme goleme dvorane la Villette na sjeveru glavnog grada.

I raniji rekord držao je dječak faraon kada je 1.24 milijuna ljudi obišlo izložbu stoljeća "Tutankamon i njegovo doba" u Petit Palaisu 1967.

"Tutankamon: Blaga zlatnog faraona", koju već zovu "izložbom generacije", u London stiže u studenome.

Izložba te veličine o Tutankamonu otvorena je Londonu 1972. i u British Museum privukla 1.6 milijuna posjetitelja.

Za izložbu je prikupljeno više od 150 neprocjenjivih dragocjenosti, uključujući 60 koji nikada nisu napustile Egipat.

Iz Muzeja egipatskih starina kažu da se radi o najvećem broju artefakata koji je ikada izvezen iz Kaira.

Gotovo svih 3400 izložaka stiglo je iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir u Kairu i vjerojatno više nikada neće napustiti zemlju.

Jedna od najvrijednijih zbirki umjetnina na svijetu prebacit će se u golemi novi Veliki egipatski muzej kod piramida u Gizi koji se otvara iduće godine.

Izložba će obići još nekoliko gradova, uključujući Sydney prije nego što se 2024. vrati u Egipat. Ostali gradovi nisu otkriveni.

Svjetskom turnejom obilježit će se 100. obljetnica otkrića Tutankamonove grobnice koju je 1922. iskopao britanski arheolog Howard Carter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.