Video - Saša Lošić Loša o "Orkestru": Otac mi je rekao `Sine, rano je da se o vama snima film`



POVODOM 9. Zagreb film festivala, koji se ovaj tjedan održava u kinu Tuškanac, premijerno je prikazan film "Orkestar". Priča o Plavom orkestru ili kako ga nazivaju "Film o optimizmu, snazi i neuništivosti talenta, prijateljstvu i glazbi" premijerno je prikazan, nakon Sarajevo film festivala, i u Hrvatskoj. Zbog iznimnog interesa koji je ovaj film izazvao u cijeloj regiji pa tako i kod nas, organizatori razmišljaju da naprave još jednu projekciju filma.

Zanimljivi su i akteri koji se u njemu pojavljuju poput Rade Šerbedžije,  Stipe Mesića,  Arsena Dedića, Huseina Hasanefendića Husa, Nikše Bratoša, Siniše Škarice, Emila Tedeschog, Brace Dimitrijevića, ali i brojnih drugih.

Stoga su nam u videu Pjer Žalica i Loša otkrili kako su došli do glavne ideje filma, kako su nagovorili sve te poznate ljude da sudjeluju i što im se sve događalo na putu do realizacije, a na premijeri smo sreli i Idu Prester te Luku Nižetića koji su nam otkrili kako se poznaju s Lošom te, kako je Ida rekla, kakav je za šankom.

Žalica: Godinama smo razmišljali o tom projektu

Redatelj Pjer Žalica nam je otkrio kako je ideja o filmu između njega i Loše postojala nekoliko godina. "Prvo smo razmišljali hoće li fokus biti na svom tom vremenu ili Loši i Plavom orkestru i to se stalno mijenjalo. Naposljetku, kad smo ga počeli raditi, sve se samo kristalizirao, a i Loša je pristao da bude film o bendu, ali i svom tom vremenu", otkrio nam je. Na pitanje je li bilo teško nagovoriti sve aktere da sudjeluju, kaže: "U principu nije, svatko je nešto imao za reći. Ali mi smo sjeli u kombi i nenajavljeno radili s ljudima, došli bismo s kamerom i pitali možemo li surađivati, a kamera je tad već bila upaljena".

Loša: Danas ima dosta perspektivnih bendova poput Dubioze kolektiv


Pitali smo i Lošu kako je naposljetku pristao da bude "zvijezda" filma, a on nam je rekao: "Pjer je htio da budem glavna zvijezda, ali nisam to htio, kako je moj otac na početku filma rekao `Sine, nije još vrijeme da se snima film o vama`. Na kraju sam pristao, ali samo ako će u fokusu biti cijeli bend i cijelo to razdoblje", objasnio nam je Loša. Pitali smo ga postoji li danas perspektivna scena koja bi mogla biti jaka kao ona njihova 1980-ih godina, a Loša je siguran da bi. "Postoje mnogi sjajni bendovi poput Dubioze kolektiv i Letu štuke, ali  brojni drugi bendovi, siguran sam da se može. Jedini problem je što živimo u reality vremenu pa postoje oni koji su slavni samo godinu dana. Ali opet, drago mi je što se ispunjava Warholovo proročanstvo kada će svi biti 15 minuta slavni", rekao nam je.

Ida i Luka: Loša nam je super!

Na premijeri smo sreli i Luku Nižetića te Idu Prester koji su jedva čekali vidjeti film. "Već mi je dosta ljudi reklo da je super i jedva čekam da ga pogledam, poznajem Lošu pa jedva čekam pogledati to", rekao nam je Luka. Ida je također rekla kako se s Lošom poznaje osobno te komentirala "On je jedan super lik, kao da je vanzemaljski, jedva čekam". Među brojnim okupljenima bili su i Dean Aćimović, Teška industrija, Joško Lokas, Nikša Bratoš, Tony Cetinski te Ivo i Božena Jerić.

"Film svjedoči o jednom vremenu i jednoj generaciji koja je proživjela promjenu sustava vrijednosti"

"Riječ je o ostvarenju koje kao svojevrstan dokument o fascinantnoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri Saše Lošića i sarajevske grupe `Plavi orkestar`, svjedoči o jednom vremenu i jednoj generaciji koja je proživjela promjenu sustava vrijednosti, ali je ostala odana samoj sebi", tvrde iz produkcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.