Slučajevi masturbacije zabilježeni su prije 40 milijuna godina, kaže istraživanje

Foto: EPA

BIOLOZI koji se bave evolucijom pronašli su porijeklo masturbacije kod drevnih primata koji su živjeli na Zemlji prije 40 milijuna godina. Nalazi su proizašli iz, kako znanstvenici kažu, najvećeg skupa podataka ikad prikupljenog o toj aktivnosti.

"Ono što možemo reći je da je ovo ponašanje bilo prisutno prije 40 milijuna godina kod zajedničkog pretka svih majmuna i čovjekolikih majmuna. Nije da su se neke vrste jednog dana probudile i počele to raditi. Ovo je drevno, razvijeno ponašanje", navodi znanstvenica Matilda Brindle, voditeljica studije na Sveučilištu u Londonu.

Uobičajena aktivnost među primatima

Kako bi rekonstruirali povijest tog čina, znanstvenici su prikupili stotine publikacija, odgovora na upitnike i osobnih bilješki o masturbiranju primata. Zatim su preslikali informacije na evolucijska stabla primata.

Znanstvenici opisuju da je masturbacija postala uobičajena među primatima svih spolova i dobi, ali zašto je evoluirala prije 40 milijuna godina nije posve jasno. U povijesti su biološke studije zanemarivale ženke tako da autori imaju malo dobrih podataka za nastavak istraživanja. Za muškarce ima nešto više materijala.

Malo podataka o ženkama

Jedna od ideja je da masturbacija prije seksa omogućuje ženkama primata određeni utjecaj na to koji će ih mužjak oploditi tako da vagina postaje gostoljubivija za spermu odabranog partnera. Za mužjake smatraju da im je masturbacija povećavala šanse za oplodnju partnerice. Primjerice, da primat masturbira prije seksa kako bi brže oplodio partnericu ili da izbaci staru spermu kako bi imao svježiju za seks.

Nakon seksa, smatraju, masturbacija im je pomagala u ispiranju genitalnog trakta kako bi smanjili opasnost od infekcije.

Znanstvenica Brindle navodi da je ovo uobičajeno ponašanje u životinjskom svijetu i da je zbunjujuće kako dosad nitko to nije istraživao. Navodi da je masturbacija savršeno prirodno ponašanje koje ima svoje zdravstvene prednosti.