Što bi bilo da Zemlja ostane bez kisika na pet sekundi? Nastao bi pravi pakao

Screenshot: Facebook

ŠTO MISLITE da bi se dogodilo da nestane kisika na samo pet sekundi? Ekipa s Facebook stranice What if odlučila se pozabaviti ovom hipotetskom situacijom, a njihovo objašnjenje pokazuje da bismo se našli u puno gorem problemu nego što nam se to na prvi pogled čini.  

U našoj atmosferi ima 21 posto kisika i to je najvažniji plin na svijetu. Da nema kisika ne bi bilo biljaka, životinja, ni ljudi. Pet sekundi bez njega ne zvuči kao veliki problem jer većina ljudi može izdržati barem 30 sekundi zadržavajući dah, pa se vjerojatno ne biste ni zadihali, ali naš planet bi doživio velike promjene.  

Bez kisika nestalo bi svih građevina napravljenih od betona. To je zato što u betonu kisik funkcionira kao osnovni povezivač i bez njega bi se sve betonske građevine pretvorile u prah. U problemu bi bile i metalne konstrukcije jer bi nestao sloj kisika koji sprječava da se metali međusobno stope. 

Ako biste u trenutku nestanka kisika bili na plaži, možete računati s ozbiljnim opekotinama od sunca. Ozonski omotač koji nas štiti od UV zračenja napravljen je od kisika. Kad bi ga nestalo, na Zemlji bi postalo jako vruće jer ne bi bilo ničega što bi nas zaštitilo od UV zraka. 

Opekotine ne bi bile vaš najveći problem jer bi vam eksplodiralo unutarnje uho jer bi 21 posto plina u atmosferi manje uzrokovalo ogromnu promjenu u tlaku zraka. Iznenadni nestanak kisika bio bi kao da smo se iznenada našli na dubini od 2000 metara ispod vode. Naše uši ne bi imale vremena za prilagodbu. 

Bez kisika ne bi radili motori u vozilima pa bi milijuni automobila samo stali gdje god da se nalaze, no gore bi bilo putnicima u avionima koji bi jednostavno pali na zemlju. 

Budući da se sunčeva svjetlost odbija o razne čestice u atmosferi prije nego stigne na Zemlju, s 21 posto manje čestica nebo bi se jako zamračilo, bilo bi gotovo crno. Istovremeno bi se raspala Zemljina kora koja se sastoji od 45 posto kisika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.