Što povratak Johnnyja Deppa u Cannes govori o #MeToo pokretu?

Foto: Profimedia

Kad se Johnny Depp pojavio na crvenom tepihu na filmskom festivalu u Cannesu ovog tjedna, bilo je jasno da Francuska čini više od bilo koje druge nacije da rehabilitira glumca nakon što su ga američki filmski studiji odbacili tijekom dva suđenja zbog navodnog zlostavljanja u obitelji, piše The Guardian.

Feminističke skupine i više od 100 francuskih glumaca kritizirali su festival, rekavši da Deppova zvjezdana pojava simbolizira širi problem francuskog establišmenta koji štiti muškarce koje su optužile žene. "Duboko smo ogorčeni i odbijamo šutjeti pred toksičnom politikom koju zastupa filmski festival u Cannesu", rekli su glumci u otvorenom pismu objavljenom u Libérationu.

Depp, koji je u Cannesu odbacio optužbe protiv sebe kao "apstraktna šuškanja" i rekao da mu "više nije potreban Hollywood", napravio je svoj filmski povratak u Francuskoj. Njegova prva filmska uloga u tri godine je ona kralja Luja XV. u filmu Jeanne du Barry, a Depp traži i sredstva u Francuskoj za svoj sljedeći film o umjetniku Amedeu Modiglianiju, čija se radnja odvija u Parizu, koji će sam i režirati.

Deppova odijela u Cannesu osigurao je francuski luksuzni brend Dior, koji mu je dao rekordnih 20 milijuna dolara za nastavak reklamiranja muškog mirisa Dior Sauvage, zadovoljan što je prodaja mirisa porasla unatoč dva suđenja zbog navodnog nasilnog zlostavljanja njegove bivše supruge Amber Heard.

"Festival silovatelja, ženomrzaca i seronja"

U Parizu su jumbo plakati, stanice podzemne željeznice i autobusi bili oblijepljeni Deppovim likom u reklamama za Jeanne du Barry, koji je ovaj tjedan predstavljen u Francuskoj, ali još nema datum prikazivanja u SAD-u. Depp, koji je nekoć živio u Francuskoj i ima dvoje djece s francuskom glumicom Vanessom Paradis, rekao je da se u zemlji "osjeća kao kod kuće".

2020. godine britanski sud presudio je da novine The Sun nisu klevetale Deppa nazvavši ga "prebijačem žena" jer je sudac utvrdio da je to "uglavnom točno" i da je dokazano 12 od 14 incidenata napada koje je prijavila Heard.

Depp je potom tužio Heard za klevetu u SAD-u prošle godine zbog uvodnika u The Washington Postu koji je napisala, a porotnici iz Virginije presudili su u njegovu korist u tri točke, dodijelivši mu više od 10 milijuna dolara, a protiv njega u jednoj točki, dodijelivši Heard 2 milijuna dolara.

U Nici, nedaleko od Cannesa, prosvjednici su na zidove postavili znakove protiv festivala. Na jednom je pisalo: "Festival silovatelja, ženomrzaca i seronja". Na festivalu je vladala velika napetost, a Maïwenn, redateljica Jeanne du Barry, rekla je da je angažirala Deppa prije nego što su počela suđenja.

"Ova odluka filmskog festivala u Cannesu jasan je šamar #MeToo pokretu"

Edwy Plenel, glavni urednik istraživačke web stranice Mediapart, opisao je kako je podnio pravnu prijavu protiv Maïwenn nakon što ga je pljunula ranije ove godine. Rekao je za Variety da je Maïwenn bila "izraženo protiv #MeToo pokreta" i da je vjerovao da ga je ciljala zbog Mediapartovih istraga o optužbama za seksualno zlostavljanje u filmskoj industriji, uključujući onu protiv njezinog bivšeg supruga Luca Bessona, koji je zanijekao sve optužbe protiv njega. Maïwenn je rekla novinarima da ne žali zbog incidenta u Plenelu.

Francuska glumica Ariane Labed i francusko-britanska glumica Olivia Ross, koje su napisale otvoreno pismo koje je potpisalo 123 glumca upozoravajući na francusku filmsku industriju koja podržava zlostavljače, rekle su da su progovorile nakon što su čule izjave drugih aktera o seksualnom zlostavljanju, maltretiranju i rasizmu u industriji.

"Pokret #MeToo je imao utjecaja, stvari se polako mijenjaju, ali ova odluka filmskog festivala u Cannesu jasan je šamar i jasna izjava: 'Nismo zainteresirani za tu promjenu.' Mi to tako doživljavamo i smatramo da je to nedopustivo. Francuska ima reputaciju zemlje koja daje prioritet autoru i nastoji cijelo vrijeme odvojiti umjetnost od umjetnika. To ima svoje mjesto, ali ne treba biti sustavno. Htjeli smo reći: 'Mi smo Francuzi i ne stojimo iza ovih izbora'", rekla je Ross.

Dodale su da također žele izraziti potporu Adèle Haenel, zvijezdi filma Portrait of a Lady on Fire, koja je nedavno najavila da će napustiti industriju zbog njezine "opće samodopadnosti" prema seksualnim predatorima. "Htjeli smo stati uz nju i reći da razumijemo i dijelimo njen bijes i želimo da nas se čuje", rekla je Labed.

"Ova zemlja dočekuje raširenih ruku, plješće i slavi muškarce koji su optuženi da su napadači"

Feministička skupina Osez Le Féminisme pozvala je na bojkot Cannesa, rekavši da je Francuska u prošlosti podržavala muškarce poput Romana Polanskog. Redatelj poljskog podrijetla pobjegao je iz SAD-a u Francusku 1978. nakon što je priznao silovanje 13-godišnje djevojčice i od tada je u bijegu pred američkim pravosudnim sustavom, unatoč opetovanim pokušajima da ga se izruči.

Grupa je također kritizirala francusku filmsku industriju zbog nastavka suradnje s Gérardom Depardieuom koji je pod istragom zbog navodnog silovanja 2018., što on negira, a nedavno ga je 13 žena optužilo za seksualno neprimjereno ponašanje, što su njegovi odvjetnici negirali.

Glasnogovornica grupe, Ursula Le Menn, rekla je o Deppovoj prisutnosti u Cannesu: "Ponovo vidimo što se dogodilo u prošlosti s Polanskim, da ova zemlja dočekuje raširenih ruku, plješće i slavi muškarce koji su optuženi da su napadači." Dodala je da je to ukorijenjeno u "mizoginoj i patrijarhalnoj kulturi" u Francuskoj, gdje se "muški umjetnici stavljaju na pijedestal, a tvrdi se da umjetnost opravdava sve".

Pročitajte više