Svi se ograđuju od "Nove love" pa ona i dalje pliva u mutnom

KONTROVERZAMA koje se vezuju uz emisije tipa "Nova lova" i "Kunolovac", koje se prikazuju na komercijalnim televizijama, nema kraja. Kao nastavak na jučerašnju priču o još jednoj "prevari" o kojoj je Index izvijestio razočarani gledatelj, stigao je dopis iz odjela za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva financija. Dok s jedne strane, Vedrana Cvetko, osoba za odnose s javnošću Nove TV, kaže: "To je Tv igra i u nadležnosti su Ministarstva financija", Ministarstvo to niječe.

"Emisija koju ste naveli u dopisu, a u koju se uključuju gledatelji za sudjelovanje u 'igri' pod nazivom 'Nova lova' ne ispunjava navedene pretpostavke nagradne igre i ne smatra se nagradnom igrom u smislu odredbi Zakona", stoji u dopisu. Pored toga, iz Ministarstva naglašavaju kako "Nova lova" nije navedena ni kao igra na sreću, a prema Zakonu, igrom na sreću smatra se igra u kojoj se sudionicima pruža mogućnost stjecanja dobitka u novcu, stvarima ili pravima, pri čemu krajnji ishod igre ovisi o slučaju ili nekom drugom neizvjesnom događaju. Sve ovo ukazuje na to da se ovakav tip emisija još uvijek nalazi u sivoj zoni pa su nepravilnosti, a mnogi će reći i varanja, koja se događaju, posljedica nedovoljne regulacije.

Nema rješenja dok se ne odluči je li "Nova lova" igra na sreću ili programski sadržaj

Unatoč činjenici da se "Nova lova" na Novoj TV prikazuje već godinu i pol dana, ni Vijeće za elektroničke medije još uvijek ne može nadzirati i, u krajnjoj mjeri, sankcionirati neprimjerene radnje budući da se još uvijek raspravlja o tome u koju kategoriju ovaj tip emisije spada. "Vijeće se u posljednje vrijeme intenzivno bavi pitanjem jesu li takve emisije dio programskog sadržaja ili igre na sreću. Ukoliko su dio programskog sadržaja onda su u nadležnosti Vijeća za elektroničke medije, a ako su igre na sreću onda su u nadležnosti Ministarstva financija. Nema rješenja za ovaj problem dok se ne odluči u koju kategoriju spada", neslužbeno doznajemo od Vijeća.

Dok se ovaj problem ne razjasni, točnije dok se Ministarstvo Financija i Vijeće za elektroničke medije ne dogovore u čijoj su nadležnosti ove emisije, koplje će se lomiti na gledateljima koji u ovim teškim vremenima lovu pokušavaju namaknuti na različite načine.

Iva Milanović-Litre
Foto: Nova TV

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.