Tužbe, kazne zbog fotki... Ovo su neke od najvećih neugodnosti hrvatskih influencera

NAKON što je Marco Cuccurin, mladi hrvatski influencer, vizažist, pjevač, ali i školovani kuhar, na društvenim mrežama podijelio neugodnost koja mu se dogodila u Zari, na društvenim je mrežama dobio podršku mnogih. Marcu u Zari nisu dozvolili da isproba ženske odjevne predmete na katu gdje se nalaze muške kabine.

"Logično bi bilo da je trgovini u interesu da proda, a kome će tu stvar prodati i što će ta osoba s time raditi, nije važno. Nije li tužno da lijepimo etikete na ljude samo na osnovu njihovog izgleda?" ispričao je Marco za Index.

>>Hrvatski influencer se požalio: "U Zari mi nisu dali da isprobam žensku odjeću"

>>Influencer koji je prozvao Zaru: "Vanjština nije bitna. Ja s 21 godinu gradim kuću"

Naime, influenceri (odnosno utjecatelji u doslovnom prijevodu) osobe su koje su toliko popularne na društvenim mrežama da nad svojim pratiteljima imaju utjecaj. Brendovi ih koriste jer su prepoznali da je bolje platiti influencerima nego angažirati celebrityje ili sportaše za promociju svojih proizvoda i usluga. Influenceri često sa svojim pratiteljima dijele dogodovštine iz svakodnevnog života, a neki od njih su se, baš poput Marca, našli u fokusu javnosti zbog drama i neugodnosti koje su ponekad doživljavali.

Doris Stanković redatelja Matanića tužila za klevetu i uvredu

Hrvatska influencerica Doris Stanković je prije gotovo dvije godine privukla pažnju javnosti nakon što je tražila od jednog restorana u Poreču besplatnu večeru u zamjenu za objavu na Instagramu. Redatelj Dalibor Matanić o tome je na svom Facebook profilu napisao status.

"Ova influencerska spodoba (kažu da joj je ime Doris Stanković) što je pokušala ucjenjivati restoran Cotton Club u Poreču koji ju je na sreću odbio - meni je osobno prelila čašu", napisao je redatelj.

"Zašto najbolji glumci nisu influenceri? Zašto najbolji glazbenici nisu influenceri? Zato što je influencerstvo koje hoće stvari džaba - rezervirano za šljam. Ako mislite da vam je dizajnirana fotografija na Instagram Storyju bitnija od fakulteta - brišite odmah svoje bijedne profile.

Naš cilj je da nitko od ovih spodoba ne dobije išta besplatno. Neka nitko tko se nije školovao (samostalno ili na račun svojih roditelja) ne pomišlja da je u redu da dobije išta besplatno. Svi vi koji mislite da vam je broj pratitelja prednost nad radnim narodom - vidjet ćete uskoro u kakvoj laži živite. U ime naše djece koju pokušavamo naučiti etici i radu obećavam vam da ćete izgubiti klijente neradnička bagro", dodao je. Doris je Matanića tužila za klevetu i uvredu

Ella Dvornik izazvala raspravu zbog neugodnosti iz djetinjstva

Jedna od najpoznatijih domaćih influencerica, Ella Dvornik, jednom se prilikom na društvenim mrežama prisjetila neugodne situacije koju je doživjela u djetinjstvu. "Ti se ne možeš pričestiti. Tata ti je narkoman i odašilješ negativnu energiju. Javit ću tvojim roditeljima da te izbacujemo iz crkvenog vjeronauka", rekla je, između ostaloga, Ella, citirajući svećenika. 

>>Ella Dvornik: Moja prabaka je davala crkvi zlato za kruh, skoro su svi umrli od gladi

"Poštujem sve vaše vjere, ali ne poštujem institucije koje na njima kapitaliziraju. I znam, 'ima dobrih', ali zaboli me. Ako vjeruješ u Boga, moli mu se doma, voli te jednako i u crkvi i kod kuće", napisala je kasnije, a na njezinu objavu reagirao je Stjepan Ivan Horvat, svećenik iz Zagreba. U statusu na Facebooku je napisao da je pročitao njezina neugodna iskustva s Crkvom te da mu je zbog toga iskreno žao. 

Drama splitskih influencera Adriana i Ele

Poput Elle Dvornik i Doris, i ostali influenceri objavljuju svoje priče i fotografije iz svakodnevice. No neki možda ne očekuju da bi zbog toga mogli biti kažnjeni. Upravo to se dogodilo dvama splitskim influencerima početkom ove godine.

Adrian Petričević i Ela Jerković kažnjeni su svatko s po 5000 kuna zbog slika objavljenih na njihovim Instagram profilima. Naime, par se slikao ispred BMW-a Joška Keruma, a u rukama su držali oružje tipa Airsoft gun koje izbacuje plastične kuglice i spada u kategoriju oružja D.

On je držao pištolj i pušku, a ona samo pušku. Nakon što su mediji prenijeli njihove fotografije, mladi par je uhićen, i to tijekom noći, na graničnom prijelazu Kamensko, na povratku iz BiH. U postaji su zadržani do idućeg poslijepodneva, kada su privedeni na Prekršajni sud. Kazna im je naposljetku smanjena za 600 kuna zbog vremena provedenog u postaji. 

Oboje su kazali da fotografijama nikoga nisu htjeli uznemiriti niti misle da su objavom na društvenoj mreži nekoga prepali.

A Davor Gerbus "zapeo" je u Indoneziji

Početkom pandemije koronavirusa influencer Davor Gerbus, kojeg na Instagramu prate 294.000 ljudi, proživljavao je pravu dramu. Naime, u tom je periodu bio na Baliju, gdje ga je zatekla karantena. 

"Put na Bali koji je postao tradicija jednom godišnje za vrijeme zime je bio unaprijed planiran i u datom momentu našeg putovanja je sve još uvijek normalno funkcioniralo. Cijeli proces putovanja prošao je bez ijednog problema. Tek nakon par dana boravljenja ovdje se cijeli svijet počeo zatvarati i letovi su bivali otkazani", rekao je tada za Index.

Na Baliju je ostao "zarobljen" 45 dana, a kasnije je rekao da povratak kući njega i njegovog suputnika Amera ne bi bio moguć bez ambasadora Bosne i Hercegovine u Indoneziji koji im je omogućio put kući. "Iz hrvatske ambasade su nam jasno dali do znanja da nemaju ta sredstva", rekao je svojedobno. 

Gerbus je prvo letio s Balija u Jakartu, a onda iz Jakarte u Dohu. Zatim su iz Dohe letjeli u Frankfurt, a iz Frankfurta u Zagreb.

Lucija Lugomer doživjela neugodnost nakon što je branila Lanu Jurčević

Hrvatska influencerica i plus-size manekenka upravo je na društvenim mrežama doživjela neugodnosti nakon što je stala u obranu Lane Jurčević za koju je Neven Ciganović kazao da se ubucila. Nakon toga Neven se obrušio i na Luciju te joj poručio da je izgradila karijeru na nekoliko desetaka kila viška.

"Draga Lucija, potpuno razumijem da si ti naše komentare shvatila osobno jer si ti svoje ime izgradila na tih nekoliko desetina kila više i ja to skroz poštujem, kao što poštujem sve druge različitosti", napisao je Ciganović.

"Tebi je zasmetalo što smo pjevačicu lakih nota Lanu Jurčević pošpotali što se zgickala nekoliko kila, ali si pri tom zaboravila da je ona svoju karijeru gradila isključivo prezentirajući svoje 'besprijekorno istrenirano tijelo'", napisao je.

"Poštujem tvoje mišljenje i podršku Lani jer zdrava odnosno 'ugodno popunjena konkurencija' je najbolja konkurencija. Što se pak poruke koju odašiljemo našim komentarima tiče, mislim da nije jasna samo onima koji ne smatraju da je pretilost jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.