U knjigama je priča o Noćnom kralju iz GOT-a puno drugačija, evo tko je on bio

Foto: HBO

JEDNA od najpopularnijih serija ikad, Igra prijestolja, nastala je prema seriji knjiga Georgea R. R. Martina čija posljednja dva nastavka još uvijek čekamo.

Iako je radnja serije prvih nekoliko sezona pratila radnju knjiga, s vremenom se počelo pojavljivati sve više razlika. Tako u knjizi postoje likovi za koje u seriji nismo čuli, neki od likova koji su u seriji mrtvi u knjigama i dalje žive, a sudbine nekih od glavnih likova skreću u drugačijem smjeru.

Neke stvari bi mogle biti presudne za radnju te postoji šansa da ćemo u knjigama dobiti kraj koji će se znatno razlikovati od onog koji smo dobili u seriji. 

Za one koji još nisu pogledali seriju do kraja moramo upozoriti da u daljnjem tekstu slijede spoileri, pa dalje čitate na vlastitu odgovornost. 

1. Noćni kralj

Iako je u seriji bitan lik, u knjigama Noćni kralj ne postoji osim kao legenda. Bijeli hodači, koji su u knjigama poznati kao Drugi, zasad nemaju vođu, a informacije o njima dobivamo na kapaljku. 

U knjigama je Noćni kralj legenda stara osam tisuća godina, a radi se o zapovjedniku Noćne straže koji se zaljubio u ženu iz rase Bijelih hodača. 

Legenda ide ovako: 13. po redu zapovjednik Noćne straže zaljubio se u ženu Drugih, koja je imala "kožu bijelu poput mjeseca i oči poput plavih zvijezda".

Njih dvoje su se brzo zbližili, a on ju je poveo na Zid i proglasio je kraljicom. U knjizi se navodi da je koristio "čudno čarobnjaštvo" kako bi naveo članove Straže da prinose žrtve Drugima. 

Sa svojom je kraljicom vladao 13 godina, dok se Starkovi i divljaci nisu ujedinili da ga svladaju, nakon čega su uništeni svi zapisi o njemu, a on je ostao tek legenda. 

Priču doznajemo onako kako je dadilja priča Branu, a ona tvrdi da je Noćni kralj potekao iz obitelji Stark i da je bio brat čovjeka koji ga je na kraju ubio. 

2. Jon Snow nije Aegon Targaryen

Zapravo, u knjigama još ne znamo tko je majka Jona Snowa. Iako je jedna od najstarijih teorija upravo ona verzija koju smo vidjeli u seriji, da je Jon sin Rhaegara Targaryena i sestre Neda Starka, Lyanne, to u knjigama nije potvrđeno. Dapače, Martin je uveo novog lika koji se zove Aegon Targaryen, a za kojeg nitko ne zna da je živ. Varys ga je spasio kao bebu, a odrastao je pod drugim imenom, na drugom kraju svijeta u strogoj tajnosti. Zasad se još ne zna je li on zaista pravi sin princa Rhaegara i Elie Martell ili se samo radi o varalici. Ako se pokaže da je istina, ovo će uvelike promijeniti razvoj priče. 

3. Ne zna se je li Jon živ ili mrtav

Posljednje što knjiga otkriva o Jonu je da su ga, kao u seriji, izdali pripadnici Noćne straže, te da je izboden. Znamo da je izgubio svijest i ostao krvariti u snijegu, ali čudesno uskrsnuće se zasad nije dogodilo. 

4. Missandei ima 10 godina

Iako smo u seriji pratili nježnu romansu između Missandei i Sivog Crva, u knjigama nam ta romansa ne bi bila ni približno tako simpatična, budući da Missandei ima samo 10 godina. 

5. Ramsay Bolton nije mučio Sansu 

U seriji je Sansa gadno nastradala udavši se za Ramsaya Boltona, ali u knjizi je bila pošteđena takve sudbine. Ramsay je zapravo oženio njenu prijateljicu iz djetinjstva koju su predstavljali kao Aryu kako bi se Boltoni mogli dokopati sjevera. 

6. Catelyn Stark je uskrsnula 

Catelyn Stark je ubijena na Crvenom vjenčanju i, što se serije tiče, njen lik je nestao, no u knjigama se nakon smrti pojavljuje kao svojevrsni zombi kojeg je uskrsnuo Gospodar svjetla. Njeno ime je Lady Stoneheart, a jedini cilj joj je osveta protiv onih koji su joj pobili obitelj. George Martin je u više navrata izjavio da mu je žao što se Lady Stoneheart ne pojavljuje u seriji. 

7. Sva Starkova djeca imaju magične sposobnosti

U seriji samo Bran ima sposobnost opsjedati druga živa bića i sanjati proročke snove, no u knjizi to mogu svi Starkovi, uključujući Jona Snowa. 

8. Cerseina kći je živa i zamalo je postala kraljica

U seriji Myrcella Baratheon završi kao žrtva osvete zbog smrti princa Oberyna, no u knjigama je ona i dalje živa, a zamalo je i postala kraljica. Dornska princeza Arianne Martell otima Myrcellu kako bi je okrunila, te povela pobunu protiv Cersei, no njeni se planovi izjalove. Myrcella u knjizi biva ranjena i ostaje bez uha, ali ne i mrtva. 

9. Khal Drogo nije silovao Daenerys

Iako je u seriji njihova prva bračna noć prikazana kao silovanje, u knjizi to nije tako. Khal Drogo se zapravo pokazuje kao nježan muž i Daenerys dobrovoljno pristaje biti s njim. 

10. Stannis nije spalio svoju kćer

Jedna od najužasnijih scena u seriji upravo je ona u kojoj Stannisova kćerkica završi na lomači kao žrtva Gospodaru svjetla, no u knjigama je ona i dalje živa. Stannisova sudbina je nepoznata u knjigama, no Martin je otkrio da je preživio sukob s Boltonom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.