U Rijeku dolazi prvi hrvatski elektromobil i orkestar koji "svira" na Teslinim zavojnicama

TAJANSTVENI monolit na riječkom Korzu najavio je početak niza događaja posvećenih 2010. godini - godini druge svemirske odiseje, prema kultnoj noveli Arthura C. Clarka. Riječki muzej informatike Peek&Poke sljedeća će dva mjeseca organizirati program pod nazivom "Rijeka 2010" koji će se bazirati na dva "neživa" motiva iz Odiseje u svemiru - monolit i računalo.

Program počinje 28. svibnja u HKD-u na Sušaku nastupom mješovitog zbora Perpetuum Jazzile, a u glazbenom programu najavljeni su i Pips Chips & Video Clips, Manofon, Sinteza, Madrill, Azot, Janko Nilović te avangardni jazz trubač iz Tokija Toshlnori Kondo. Očekuje se i dolazak slavnog Tesla Coll Orchestra iz SAD-a pa bi njihov nastup u Rijeci ujedno bila i europska premijera. Njihova predstava je spoj tehnologije i glazbe, a bazira se na radu Nikole Tesle, jer njihova glazba nastaje visokonaponskim izbojima iz Teslinih zavojnica.

"Rijeka 2010" traje mjesec dana, događaji će se detaljnije najavljivati uoči njihovog održavanja, no zasad je poznato da se očekuju nastupi umjetnice Helene Bulaje, znanstvenika Davora Pavune, Ive Orlića, zatim futurista Michoua Kakua te Teatra Rubikon. Bit će održano i predstavljanje prvog hrvatskog elektromobila - Doking XD, a predviđene su računalne radionice za najmlađe te dolazak ekipe budućih svemirskih putnika okupljenih u projektu "Human Synergy Moon". Događaj je u potpunosti financiran bez pomoći sponzora. Za njegovu je realizaciju zadužena neprofitna udruga Calculus koja stoji iza informatičkog muzeja Peek & Poke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.