Ukrajina je s ovom pjesmom pobijedila na Eurosongu 2016., Rusi tražili da se izbaci

Foto: EPA

PRIJE šest godina Ukrajina je pobijedila na Eurosongu s pjesmom imena 1944, koju je otpjevala Jamala.

Odmah nakon pobjede, pjesma je izazvala brojne kontroverze zbog političke poruke koja se provlači u stihovima.

Nastupom na Eurosongu ukrajinska pjevačica cijelom je svijetu (jer su Eurosong osim Australije pratile i Kina te Sjedinjenje Američke Države) ispričala priču o tragediji svog naroda. Jamala pripada narodu Krimskih Tatara, a u pjesmi je opjevala je Staljinov progon Tatara s Krima, kada su mnogi umrli na izbjegličkom putovanju prema Aziji.

Pjesma govorio o etničkom čišćenju koje su doživjeli članovi njene obitelji, zajedno s preko 200.000 Krimskih Tatara.

Naime, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile "kolektivnu kaznu" nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima, koje se tjeralo u Sibir.

Transportirani su u nehumanim uvjetima, a Jamala progovara o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće. Umjesto pogreba, vojnici su je samo bacili iz kamiona, kao teret koji smeta u daljnjem transportu. Staljin je Tatare s Krima optužio za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

Mnogi su poruku pjesme povezali i s tenzijama između Ukrajine i Rusije koje su se osjetile već 2015. godine, a  zbog svega je tada bio reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume, tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Organizatori Eurosonga utvrdili su da pjesma ne krši njihova pravila i Jamali dopustili nastup, koji joj je donio pobjedu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.