Usred Tihog oceana postoji "pustinja", a sada se zna i što je naseljava

Screenshot: Youtube

JUŽNOPACIFIČKI vrtlog jedna je od pet velikih oceanskih struja na našem planetu i nalazi se, kao što naziv govori, u južnom dijelu Tihog oceana. Upravo tu se nalazi Point Nemo, odnosno, oceanski pol nedostupnosti, najudaljenija točka od kopna na Zemlji. Ovaj prostor oceana je drugačiji od svog okruženja, a poznat je i kao "groblje za svemirske letjelice".

Donedavno ni znanstvenici nisu imali jasnu sliku o životu koji obitava u ovim tajanstvenim vodama, koje zauzimaju 10 posto Zemljine površine. Južnopacifički vrtlog je, iz tog razloga, oduvijek važio za pustinju u pogledu morske biologije.

Usprkos svojoj razvedenosti, život tamo opstaje. Uzroci oskudnosti ekosistema su brojni i podrazumijevaju udaljenost od hranjivih tvari koje kopno pruža, način na koji kruženje vode izolira središte vrtloga od ostatka oceana, kao i visoku razinu UV zraka.

Proučavanje ove oceanske pustinje je veoma zahtjevan pothvat, kako zbog njene udaljenosti, tako i zbog veličine prostora koji zauzima - 37 milijuna kvadratnih kilometara.

Usprkos ovim izazovima, nedavno su znanstvenici uspjeli zaviriti u mikrobiološki sastav tamošnjih voda.

Posada, koju su predvodili istraživači s Instituta Max Planck za morsku mikrobiologiju iz Bremena, u Njemačkoj, otisnula se prije nekoliko godina na šestotjednu ekspediciju, koja se protezala od Čilea do Novog Zelanda. Zahvaljujući naporima istraživača s Instituta, prikupljeni su mikrobiološki podaci iz dubine od pet kilometara.

Saznanja do kojih su došli potvrđuju da je broj mikroorganizama na površini južnog Pacifika trostruko manji od broja stanica u atlantskom vrtlogu.

"To je vjerojatno najmanji iznos živih stanica ikada izmjeren na površini oceana", tvrdi za Science Alert Bernhard Fuchs, mikrobiolog i ekolog čiji tim vrši ispitivanja prikupljenih uzoraka.

Među pronađenim mikrobima prednjače SAR11, SAR116, SAR86 i Prochlorococcusi, koji nastanjuju i druge oceane, dok su bakterije iz grupe AEGEAN–169 otkrivene na manjoj dubini nego što je to do sada bilo poznato.

Fuchsov tim je potvrdio da će se istraživanje nastaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.