Vitomira Lončar nakon kćerine dijagnoze: "Lagala bih da nisam iznenađena. Pa kak?"

Foto: Facebook

NAKON što je Buga Šimić otkrila da ima ADHD, oglasila se i njena majka, glumica Vitomira Lončar.

"E, da velim da nisam iznenađena, lagala bih. Kad si bila mala i kad bi me netko pitao kakva je Buks, ja bih rekla, odlična je, samo je malo usporena! Ko da joj se nikam ne žuri. I kad si krenula u školu zvali su nas na razgovor, jer da - ne znaš trčati, sve polako. Jedan od razloga zbog kojeg si s Hanom tako dobro kliknula još dok ste bile todlerice jest taj što ste obje bile - polako. I sad odjednom - ADHD. Pa kak? OK, moram se baciti u dublju analizu ADHD-a, jer, iskreno, ne znam previše o tome", napisala je Vitomira u komentaru ispod Bugine objave.

"Vrijeme je da naučim i pokušam razumijeti kako mi tako nešto nikada nije palo na pamet. A rečenice: ajde, Bugo, fokus, Bugo, ajde, Bugo, fokus, Bugo, koje sam kao pokvarena gramofonska ploča ponavljala cijelo vrijeme našega zajedničkoga života, nisu mi govorile da je možda u pitanju i nešto više od toga da si - slična tati, hahahah", dodala je.

"Ako je ADHD genetski, a kažu da jest, onda pak nemam nikakve sumnje s koje je strane gen dolutao, s Lončar ili Šimić dijela, hahahha. Kaj misliš, da se i ja odem testirat? Tvog dedu, Lončara više nemremo testirati, a sva je prilika da nam tu valja tražiti početke... Samo naprijed, Buks, samo naprijed, svojim putem", poručila je kćeri.

Kći joj je brzo odgovorila.

"Hiperaktivnost je samo jedan od simptoma, ali ne i nužan za ADHD. A i o njemu se, a pogotovo za cure, uopće skoro nije pričalo, osim ako fakat nisi bio loptica skočica. A čini se da je i on zapravo - spektar. Tako da - you did your best", poručila je majci.

"Sad mi se objasnilo tako puno stvari"

28-godišnjakinja je na Facebooku objavila dijagnozu koja joj je, kako kaže, donijela olakšanje.

"Bok, ja sam Buga i imam ADHD. Prije par dana dobila sam službenu dijagnozu. F 90.0. Tko bi rekao da tako malo znakova može donijeti toliko olakšanja. Dijagnoza zvuči strašno i kao nešto čemu se ne bi trebao veseliti. Pa ipak - kad sam pročitala službeno da je to to - odahnula sam i nasmijala se", napisala je.

"Sad mi se objasnilo tako puno stvari. I mogu se prestati kriviti za puno stvari. A najbolje od svega - sad napokon mogu naučiti i shvatiti kako moj mozak funkcionira i to primijeniti, što znači da će se kvaliteta mog života, posla, odnosa - podići na novu razinu", dodala je.

"Mentalno zdravlje jednako je važno kao ono fizičko. Odlazak na psihoterapiju te ne čini ništa luđim od odlaska na fizioterapiju kad slomiš ruku. I čvrsto se nadam da ćemo uskoro živjeti u društvu koje to podupire i razumije. Da nisi lud ako kažeš - trebam pomoć. Čovjek si", zaključila je još.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.