Film sniman u Hrvatskoj ne prestaje šokirati. Vogue piše da je "najjeziviji u 2023."

Foto: Press

VOGUE se raspisao o hororu snimanom u Hrvatskoj te u naslovu poručuju da je riječ o vjerojatno jednom od najjezivijih horora u 2023. godini. Riječ je o filmu Infinity Pool, koji je 2021. sniman u Šibeniku.

Autor teksta Taylor Antrim piše da ga je film podsjetio na radove velikih književnika poput J. G. Ballarda, Joan Didion i Denisa Johnsona te dodaje da gledatelja "ništa ne može pripremiti za ono što dolazi".

 

Radnja filma prati pisca (Skarsgård) koji posjećuje otmjeno odmaralište sa svojom bogatom ženom kako bi pronašao inspiraciju za knjigu. Ondje upoznaje obožavateljicu (Mia Goth) i njenog muža. Zajedno kreću na dupli spoj na jednodnevni izlet, a onda se stvari zakompliciraju. Sve se odvija u izmišljenoj zemlji, no iz scena je jasno da je riječ o zemlji na Jadranskom moru koja je dio istočne Europe. 

Američki kritičari oduševljeni filmom

U filmu ta zemlja ima poseban zakon za strance u kojem vaš klon može zauzeti vaše mjesto za pogubljenje. Prije nekoliko dana, nakon što je film prikazan na Sundanceu, slične komentare imali su i neki drugi američki mediji, ali i kritičari.

The Hollywood Reporter prozvao ga je "jednim od najzanimljivijih filmova ikad prikazanih na tom festivalu". LA Times ga je nazvao "najviše uznemirujućim filmom prikazanim na festivalu", a filmski kritičari ga opisuju riječima poput "strašan", "jeziv", "neopisiv"... Film ima oznaku NC-17, što znači da nije za mlađe od 18.

Film je režirao Brandon Cronenberg, inače sina redatelja horora Davida Cronenberga. Glavnu ulogu ima Alexander Skarsgård.

Infinity Pool sniman je u Hrvatskoj i Mađarskoj. HAVC je u listopadu 2021. godine obavijestio o snimanju filma u Šibeniku. "Manjinska hrvatska koprodukcija Bazen beskraja trenutno se snima u šibenskom resortu Amadria Park. Glavne uloge nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, film nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija, a hrvatska koproducentica je Anita Juka", napisali su tad.