Zašto kraljica Elizabeta nikad nije službeno posjetila rodnu zemlju svog supruga

Foto: EPA

POSTOJE određene zemlje gdje Elizabeta II. nije nikada kročila tijekom svoje vladavine, a među njima je i rodna zemlja njenog supruga, princa Philipa, Grčka.

To zapravo i nije začuđujuće s obzirom na to da je njezin suprug imao kompliciran odnos prema zemlji u kojoj je rođen 1921. Naime, tijekom grčko-turskog rata 1922. njegov ujak, kralj Konstantin I., prisiljen je abdicirati, čime je cijela monarhija dovedena u neizvjesnu situaciju. Grčki princ Andrew, Philipov otac, bio je protjeran iz zemlje te je morao pobjeći sa svojom obitelji na britanski brod da bi stigao do Francuske. 

Pad monarhije i napetosti između grčke kraljevske obitelji i vlade spriječit će njega i kraljicu da službeno posjete Grčku kao vladari Britanije. Međutim, Grčku su posjetili privatno, 1952. godine, prije Elizabetinog stupanja na prijestolje. Ipak, to putovanje više nisu ponovili.

Nije posjetila ni Albaniju ni Crnu Goru

Zanimljivo je da Grčka nije jedina zemlja koju je kraljica odbijala posjetiti. Zbog izraelsko-palestinskog sukoba, u kojem nikada nije htjela zauzeti stranu, kraljica tijekom svoje vladavine nikada nije posjetila Izrael. Unatoč tome, princ William ipak je posjetio zemlju 2018.

Osim Izraela, na crnoj listi kraljičinih zemalja nalazile su se i Kuba, Argentina, Albanija te Crna Gora. 

Kraljica je proputovala više od 110 zemalja prije nego što je prestala putovati 2015., u dobi od 89 godina. Naime, zbog oslabljenog zdravlja u zadnjem prekomorskom posjetu bila je na Malti, a nakon toga nije išla izvan Ujedinjenog Kraljevstva. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.