"Zašto se ne ujedine?": Ovo stranci pitaju o zemljama bivše Jugoslavije na Quori

Foto: 123RF/Quora

ODNOSI na Balkanu su, osim njegovim stanovnicima, zanimljivi i strancima. Zbog svih događanja kroz povijest prostor Balkana je dobio nadimak Bure baruta, pa čak i sad, kad su odnosi između balkanskih država relativno korektni, strance zanima što se tu događa i kakvi su odnosi među državama, a neki čak predlažu i da se pojedine države ujedine.

Na platformi Quora koja služi za postavljanje pitanja i kreiranje odgovora pronašli smo nekoliko pitanja koja zanimaju ljude o odnosu Hrvatske i njenih susjeda. 

Ovo su neka od najzanimljivijih pitanja i odgovori na njih.

"Koje su razlike između Srbije i Hrvatske?", jedno je od pitanja.

"Postoje brojne razlike. Hrvati su katolici, a Srbi pravoslavci. Srbi su pristupačniji, dok su Hrvati suzdržaniji i hladniji", "Hrvatska je puno bogatija, hrvatski BDP po stanovniku dvostruko je veći nego u Srbiji, a sveukupno Hrvatska ima veći BDP iako Srbija ima dvostruko veće stanovništvo", "Srpska hrana je puno bolja, pa tako i naša glazba. Klubovi u Hrvatskoj puštaju srpsku glazbu iako će malo Hrvata priznati da sluša turbofolk", neki su od odgovora na ovo pitanje.

Također, jedno od pitanja je bilo smatraju li korisnici Quora da je Srbija bolja od Hrvatske.

"Ja nisam Srbin, a nisam ni iz Hrvatske. Iz ugla Kineza, obje su zemlje nevjerojatno dobre u mnogim sportovima, ali je Srbija ipak malo bolja", "Ovo je glupo pitanje. Srbi će reći da je Srbija bolja, a Hrvati da je Hrvatska", odgovarali su korisnici. 

Osim Hrvatske i Srbije, korisnike Quore zanima i odnos između Hrvatske i Slovenije.

"Zašto se Slovenija i Hrvatska ne ujedine?" jedno je od pitanja. 

"Jer smo različiti ljudi. Jer je protivno hrvatskom Ustavu biti u uniji s bilo kojom bivšom jugoslavenskom zemljom", "Jednostavno je. TO SU DVIJE RAZLIČITE ZEMLJE. Različiti jezici, drugačija kultura, različito sve. Isto je kao da pitate zašto se SAD i Meksiko ne ujedine", neki su od odgovora.

"Vole li Hrvati Slovence", "Je li Slovenija manja verzija Hrvatske", "Je li Slovenija jača ekonomski od Hrvatske", još su neka od pitanja koja zanimaju ljude što se tiče hrvatsko-slovenskih odnosa.

Odnosi između Hrvatske i susjedne BiH također su zanimljivi korisnicima ove platforme.

"Kakvi su odnosi između Bosne i Hrvatske", "Zašto su BiH i Hrvatska ratovale", pitali su ljudi. 

"Zašto je granica između BiH i Hrvatske tako čudno napravljena da cijela Jadranska obala pripadne Hrvatskoj", pitanje je koje je posebno zanimljivo ljudima.

"To je zato što Turci Osmanlije (koji su stoljećima vladali Bosnom) ni jedno značajnije vremensko razdoblje nisu vladali hrvatskom obalom. Drugim riječima, Dalmacija, uglavnom, nikada nije bila dio Otomanskog carstva. Granica između Hrvatske i Dalmacije i Bosne službeno je uspostavljena prije gotovo dva stoljeća, puno prije nego što je Jugoslavija postavila granice", "Zapravo trenutna granica Hrvatske i Bosne predstavlja povijesnu granicu između Austrougarskog i Osmanskog carstva. Prije toga veći dio dalmatinske obale bio je hrvatski teritorij, manje-više tijekom tisuću godina", odgovarali su ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.