Životinjska idila: Pogledajte fotke igre dobrih dupina iz lastovskog akvatorija

IAKO dobri dupini najviše uživaju u čistom moru i samoći, kada su sreli jedrilicu fotografske ekipe nisu krili oduševljenje. Jedni od posljednjih morskih sisavaca ekipu su zabavljali oko desetak minuta, igrajući se oko i ispod broda, a mi smo zauzvrat dobili ove prekrasne, idilične fotografije snimljene u akvatoriju otoka Lastova.

Dupini se ubrajaju u najpoznatije i najomiljenije morske sisavce, a dobri dupin je vjerojatno najbolje poznata i jedna od najrasprostranjenijih vrsta u skupini dupina. Uz sredozemnu medvjedicu, dupini su zaštićena vrsta, te im se ne smije ni na koji način nauditi. Koliko je poznato, u našem Jadranu trenutno živi oko dvjestotinjak pripadnika ove vrste, raspoređenih u četrdesetak jata, a osim u Lastovskom akvatoriju, često se mogu sresti oko Silbe, Cresa, Visa i ostalih isturenih hrvatskih otoka.



Dupini su vrlo društvene životinje i žive u skupinama različite veličine i različitog sastava: to mogu biti životinje istog spola, ili mužjaci i ženke zajedno sa svojim mladuncima. Pomažu si u lovu, kod poroda i bolesti. Prijateljsko i lojalno ponašanje za dupine je od životne važnosti.

Dupini se međusobno sporazumijevaju raznim zvukovima. Nije poznato koliko je razvijen njihov "jezik", ali je sigurno da se oni prepoznaju i da međusobno "razgovaraju". Smatraju se jednom od najinteligentnijih i najintuitivnijih životinjskih vrsta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.