4042 djeteta dobila su odgodu upisa u školu. Evo koji su razlozi najčešći

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ove godine u 1. razred nije upisano 4042 djece. Toliko ih je dobilo odgodu. Ponekad je to rezultat zahtjeva roditelja, ali u većini slučajeva rezultat je procjene stručnih povjerenstava.

Kako je za Dnevnik Nove TV rekao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić, najčešći razlozi koji se navode u nalazima stručnih službi su psihofizička nezrelost učenika.

"Ono što vidimo pri pregledu djece jest da izostaju jezične predvještine, to su one vještine koje su djetetu potrebne za nesmetano razvijanje čitanja i pisanja. Izostaju emocionalna i socijalna zrelost", kaže Iva Linić Kozina, edukacijska rehabilitatorica iz Osnovne škole Ivan Cankar.

U Zagrebu godišnje odgodu upisa dobiva oko 900 djece. Prema specijalistici školske medicine, prof. dr. sc. Veri Musil, problem su nerazvijena grafomotorika i teškoće pri odvajanju od roditelja.

"Sve češće primjećujemo da djeca imaju teškoće s iskazivanjem svojih misli. Opseg vokabulara im je smanjen. Djeca naprosto više nemaju kapacitet da se jezično izražavaju kao što su se izražavala nekada i mislim da je to jedan ozbiljan problem s kojim ćemo se trebati nositi", napomenula je Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica poliklinike Suvag.

Dr. Ranko Rajović: "Ekrani nisu jedini problem"

Izostanak predvještina potrebnih za polazak u školu najvidljiviji je kod djece koja nisu polazila vrtić. Dr. Ranko Rajović nedavno je upozorio da je svaka nova generacija sve slabija i suočena s većim problemima. Tvrdi da ekrani nisu jedini problem, te kao ostale faktore koji usporavaju razvoj djece navodi hranu i prezaštićivanje.

"Hrana nam je prepuna mikroplastike. Tako smo zagađivali planetu da mikroplastika može utjecati na formiranje mozga kod fetusa. Tu su i toksini te teški metali u hrani. Moramo malo više pričati o tome kako bi se žene barem u trudnoći zdravo hranile", objašnjava dr. Rajović.

Modernim roditeljima savjetuje da se educiraju jer se svijet danas mijenja nevjerojatnom brzinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.