Psihoterapeutkinja: Djeca koju su odgajali narcisoidni roditelji imaju ove osobine

Foto: Pexels

ODRASTANJE uz narcisoidne roditelje može biti vrlo traumatično i imati dugoročne posljedice na djecu. Psihoterapeutkinja Kaytee Gillis, koja je specijalizirana za ovo područje, otkrila je koje su najčešće osobine povezane s djecom koju su odgajali narcisoidni roditelji.

"Te su osobnosti utjecale na njihov razvoj, često dovodeći do specifičnih crta osobnosti koje su se vjerojatno razvile kao rezultat njihovih iskustava", objasnila je psihoterapeutkinja za Psychology Today. Evo i koje je osobine izdvojila. 

Nisko samopouzdanje

"Djeca koja su odrastala uz narcisoidne roditelje često nemaju samopoštovanja ili samopouzdanja", ističe Gillis i dodaje: "Ona mogu internalizirati stalnu kritiku i poštovanje koje primaju, što dovodi do toga da se osjećaju bezvrijedno i nedovoljno dobro." Ova djeca često se osjećaju kao da ne mogu ispuniti očekivanja svojih roditelja, što dovodi do toga da se ne osjećaju dobro kada ostvare neka postignuća.

Samokritičnost

Gillis ističe da "neprestano preispitivanje i visoki standardi koje nameću narcisoidni roditelji mogu dovesti do samokritičnosti, do mjere da pojedinci oštro osuđuju sami sebe, održavajući ciklus negativnog samogovora i perfekcionizma." Zbog uvijek prisutnih kritika i prebacivanja krivnje na djecu, ona mogu razviti osjećaj sumnje u sebe i uvijek preispitivati svoje postupke.

Strah od napuštanja

Kako bi kontrolirali djecu, narcisoidni roditelji često govore djeci da će ih napustiti ili prestati voljeti, što dovodi do duboko ukorijenjenog straha od odbacivanja i napuštanja u odrasloj dobi. "Time utječu na njihovu sposobnost povjerenja i stvaranja privrženosti prema drugima", objašnjava Gillis.

Dodaje da je strah od napuštanja duboko ukorijenjen u mnogoj djeci koja su "preživjela" narcisoidne roditelje, a nalazi se u svim odnosima, bilo da je riječ o prijateljskom ili ljubavnom odnosu. 

Osjećaju da ne zaslužuju ljubav

"Odrastanje uz skrbnike ili roditelje koji rijetko pokazuju ljubav ili daju pohvalu može dovesti do toga da pojedinci osjećaju kao da ne zaslužuju priznanje ili pohvalu, što otežava prihvaćanje komplimenata i priznavanje vlastitih postignuća", objašnjava psihoterapeutkinja.

Osobe koje su odrasle uz roditelje koji ih nikada nisu pohvalili, mogu misliti da oni koji to čine lažu ili to rade kako bi manipulirali njima. Gillis dodaje: "Primjećujem da ova osobina navodi ljude da trpe loše ili čak uvredljivo ponašanje partnera jer ne vjeruju da zaslužuju bolje."

Imaju potrebu ugađati drugima

Djeca narcisoidnih roditelja često daju prednost ugađanju drugima kako bi dobili njihovo odobravanje ili pohvalu, što dovodi do obrasca ponašanja u kojem ugađaju ljudima i ne znaju postaviti granice u odnosima, prenosi Psychology Today.

Psihoterapeutkinja ističe da je to "strategija preživljavanja, dopuštajući djeci da predvide i ublaže potencijalne sukobe ili emocionalne ispade svojih narcisoidnih roditelja, čime se smanjuje rizik od emocionalne ili čak fizičke ozljede. Ovo se ponašanje može zadržati u odrasloj dobi, oblikujući njihov pristup svim odnosima dok nastoje održati sklad i izbjeći sukobe pod svaku cijenu."

Veća šansa da će biti u nezdravim romantičnim vezama

"Odrastanje u disfunkcionalnoj obiteljskoj dinamici koju karakteriziraju manipulacija i emocionalno zlostavljanje može predisponirati pojedince da potraže sličnu dinamiku u svojim romantičnim vezama, održavajući ciklus toksičnosti i suovisnosti", tvrdi Gillis. Iako su svjesni da je takva romantična veza loša za njih, pojedinci i dalje neprestano biraju partnere koji su loši za njih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.