Placenta previa: Tipovi, simptomi i rizici

Foto: Shutterstock

PLACENTA previa ili predležeća posteljica nepovoljan je položaj posteljice koji može uzrokovati probleme na porodu pa se on u tom slučaju, ovisno o položaju posteljice, najčešće obavlja carskim rezom.

Kod trudnica kojima je dijagnosticirana predležeća posteljica, posteljica se nalazi vrlo blizu, djelomično ili potpuno na ušću maternice. U ranom stadiju trudnoće to je normalna pojava, ali s vremenom bi se trebala pomaknuti prema gore.

Rizik od predležeće posteljice viši je kod nekih žena, primjerice kod onih koje su rodile carskim rezom, imale oštećenja maternice, operacije ili pobačaj. Rizik je veći i kada dijete ima veće potrebe za kisikom, primjerice u slučaju blizanaca ili maminog pušenja.

Rubna predležeća posteljica

U ovom je položaju rub posteljice vrlo blizu ušću vrata maternice. Rizik od krvarenja tijekom poroda je visok. Iako je moguć vaginalni porod, u ovom se slučaju obično izvodi carskim rezom.

Djelomično predležeća posteljica

Posteljica djelomično pokriva ušće vrata maternice. Budući da će posteljica biti oštećena zbog djetetova pritiska, krvarenje je vrlo vjerojatno pa se izvodi carski rez.

Potpuno predležeća posteljica


U ovom položaju posteljica potpuno prekriva ušće vrata maternice i porod se mora obaviti carskim rezom.



Znakovi predležeće posteljice


Predležeća posteljica javlja se kod otprilike jedne od 200 žena. Najčešće se otkriva tijekom rutinskog pregleda ultrazvukom, ali ponekad je tu i bezbolno krvarenje u drugom dijelu trudnoće. Također, budući da im posteljica blokira put, bebe se u tim situacijama obično ne mogu spustiti u porođajni kanal, što je jedan od glavnih znakova spremnosti za porod.


Najveći rizik je prijevremeni porod, a raste i vjerojatnost zastoja u razvoju jer posteljica u tom položaju ponekad ne može osigurati djetetu dovoljno hranjivih tvari.

Liječnički pristup

Liječnik će ženama kojima je dijagnosticirana predležeća posteljica zabraniti spolne odnose jer mogu uzrokovati krvarenja. Slične probleme mogu stvoriti i vaginalni pregledi.

Ako se pojavi krvarenje, trudnicu se obično hospitalizira kako bi se ocijenilo stanje majke i djeteta te eventualno stabilizira stanje. Obično se propisuje strogo mirovanje u bolnici ili doma, ovisno o situaciji.

Nakon 36. tjedna trudnoće dijete se može poroditi carskim rezom kako bi se izbjegao rizik od krvarenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.