Ako niste znale - i toga ima: Predstavljamo puno prirodniji carski rez

Screenshoot: YouTube 

MAME koje nisu ili ne mogu roditi prirodnim putem te svoju trudnoću moraju okončati carskim rezom - ovo je vijest samo za vas! U svijetu su se počeli raditi carski rezovi s prirodnijim završetkom. 
 
Riječ je o klasičnoj metodi carskog reza sa spinalnom anestezijom kojom majka ostaje svjesna svega što se događa oko nje, no kako fizički ništa ne osjeća, nije potrebno žuriti s rezom, vađenjem bebe i šivanjem. 

>>>Jeste li i nakon ovoga sigurne da želite roditi carskim rezom?<<<

Obično se smatra da bebe koje se rađaju prirodnim putem osjećaju priličan stres pri dolasku na svijet jer se u velikom broju slučaju rađaju same, svojim naporom. Naravno, uz pomoć kontrakcija i maminog stiskanja. Za bebe rođene carskim rezom obično kažu da se "nisu patile", međutim i taj je čin stresan za bebu jer je se naglo vadi iz poznatog okruženja. E da bi to ublažili liječnici su počeli raditi i ovakvu prirodniju operaciju koja je već dobila i svoje ime - prirodni carski rez. 

>>>Dosta mi je djece, pucam po šavovima<<<

Poanta je u tome da se bebi malo pomogne pri izlasku kroz rez, ali da je se i pusti onoliko vremena koliko će bebi trebati da se sama izvuče iz dotad poznatog okruženja. 

>>>Jeste li se ikada pitali kako izgleda carski rez dok ste svega svjesne?<<<

Na taj način bebice imaju malo više vremena za prilagodbu na novo okruženje, odnosno, rađanje im je manje stresno, mirnije i sporije te same sebi pomažu izmigoljiti van. Baš kao što to čine bebe rođene prirodnim putem.

 
Ovu metodu liječnici sve češće koriste, u dogovoru s majkom naravno, a jedan od dokaza upravo je ovaj video koji je na YouTubeu objavila Susan Sanders, majka iz Velika Britanije, s ciljem da što više žena vidi i upozna se s ovakvim mogućnostima. 

Video je postao viralni hit s obzirom da je broj majki koje rađaju carskim rezom i dalje u sustavnom porastu, a ova metoda ipak daje malo veće mogućnosti za prirodniji porod. Ne majci, ali bebici svakako. 

>>>Ne sramim se svojih carskih rezova i zato me nemojte tjerati da se zbog njih loše<<<

Carski rez inače traje oko pola sata, od čega većinu vremena liječnici utroše u šivanje svih slojeva maternice tako da je uobičajeno da sam "porod", odnosno vađenje bebe, ne traje duže od minute. 

>>>Priprema dogovoreni za carski rez<<<

No kako se i u ovom filmiću vidi, liječnici su ostavili dovoljno vremena bebicu da se sama izvuče.

Nakon što su joj malo pomogli oko glave i ramena bebica se izvukla za manje od četiri minute, što znači da se ova metoda može slobodno i sigurno prakticirati na svim "caricama". Posebno ako je mama svega svjesna te ako postoji dovoljno vremena da se liječnički tim opusti i pričeka bebicu da odradi svoj dio posla. 

>>>Vaginalni porod ili carski rez<<<

U tom slučaju i mama može biti ta koja će već u prvim sekundama dolaska na svijet pomoći svojoj bebi, kako smo već imali priliku vidjeti. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.