Ako želite da dijete postane disciplinirano, potaknite ga da radi ove aktivnosti

DISCIPLINA ima važnu ulogu u dječjem razvoju, potičući neovisnost i odgovornost kako odrastaju. Kada roditelji dopuštaju djeci da preuzmu određene odgovornosti, uče ih bitnim životnim vještinama. Uz strpljenje i vodstvo, ove male navike mogu imati veliki utjecaj na budućnost djeteta. Usvajanje ovih navika pomaže djeci da razviju vještine planiranja, timskog rada, strpljenja i upravljanja vremenom, a istovremeno potiču dobro ponašanje i samodisciplinu.

Razvoj discipline proces je koji zahtijeva redovito, dosljedno ponašanje. Male i jednostavne dnevne aktivnosti, koje s vremenom postaju navike, mogu napraviti veliku razliku u podučavanju djece važnosti lijepog ponašanja i discipline, prenosi The Times of India.

Dopustite im da sami organiziraju svoje školske torbe

Dopuštanje djeci da sama pakiraju svoje školske torbe ulijeva osjećaj odgovornosti. Pomaže im u razumijevanju vrijednosti planiranja i organizacije. Djeca će naučiti preuzeti vodstvo, ali roditeljima će možda trebati pomoći dajući im popis za provjeru. Ova mala rutina pomaže u određivanju prioriteta u poslu i potiče neovisnost.

Zamolite ih da pospreme stol nakon obroka

Djeca će naučiti vrijednost suradnje i timskog rada kada pomažu u kući. To može biti jednostavno poput čišćenja stola nakon večere. Razvijaju osjećaj odgovornosti za svoju okolinu. Iz ovog skromnog djela uče da su svi ukućani dužni održavati urednost i red. Kad se djeci dodjeljuju redoviti zadaci, osjećaju se odgovornijima za svoje ponašanje.

Potaknite ih da sami slože svoju odjeću

Iako se slaganje odjeće može činiti kao jednostavan zadatak, uči djecu strpljenju i obraćanju pažnje na detalje. Vjerojatnije je da će djeca, koja nauče kako sama slagati svoju odjeću, dobro brinuti o svojim stvarima. Djeca stječu sposobnost dovršiti zadatak i osjećaju se ponosno na svoj trud. Slaganje odjeće jednostavna je praksa koja im pomaže razviti samodisciplinu.

Naučite ih da pospreme i organiziraju svoje igračke

Djeca uče vrijednost urednosti kada pospreme svoje igračke nakon igranja. Uče preuzeti kontrolu nad svojim prostorom kada su odgovorna za održavanje čistoće svoje okoline za igru. Ovaj mali zadatak pomaže djeci da postanu discipliniranija te da nauče organizacijske vještine koje će im pomoći u budućnosti.

Uspostavite redovitu rutinu spavanja

Uspostava redovite noćne rutine ključna je za izgradnju vrijednosti samokontrole i dosljednosti kod djece. Naučite ih obavljanju određenih zadataka, poput pranja zubi, oblačenja pidžame ili čitanja knjige, koje moraju obaviti prije spavanja. Oni uče vještine upravljanja vremenom i potrebu za uspostavljanjem ravnoteže između rada i igre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.