Boja kupaćeg kostima može spasiti život. Evo koje treba birati

Foto: Pixabay

Mnogi ovih dana uživaju u ljetnim radostima, ali rijetki pri kupnji kupaćeg kostima razmišljaju o njegovoj boji kao o sigurnosnom aspektu. Naime, boja kupaćeg kostima u nekim slučajevima može ugroziti dijete.

Potrošačka stranica Which? podijelila je na Instagramu upozorenje u kojem su detaljno objasnili kako boja kupaćeg kostima može spasiti djetetov život. Naime, istraživanje tvrtke Alive Solutions testiralo je različite boje i uzorke u otvorenim vodama i bazenima.

"Ako kupujete kupaći kostim za svoje dijete, trebali biste odabrati svijetlu neonsku boju. To je zato što održava bolju vidljivost pod vodom, dok svijetloplave i bijele boje mogu biti vrlo teško vidjeti pod vodom", napisali su.

Testirajući različite boje kupaćih kostima u otvorenoj vodi s različitih točaka gledišta, na dva metra dubine, mnogi od njih bili su "jedva vidljivi". Najbolje boje u pogledu vidljivosti bile su svijetle, uključujući neonsko žutu, zelenu i narančastu. Sve ostale boje "nestale" su.

U bazenu su se najslabije vidjele svijetle i kontrastne boje. Tamnije boje bile su vidljive, ali u rijekama i jezerima mogle bi se zamijeniti za sjenu ili prljavštinu.

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi umre 85 osoba. Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, i jedan od pet glavnih uzroka nesretnih slučajeva u Hrvatskoj. Dakle, ako još uvijek tražite kupaće kostime za svoju djecu, najbolje je kupiti one neonskih boja kako biste bili sigurni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.