Četiri fraze koje će narcisi koristiti kada žele drugu priliku, prema savjetnici

Foto: Shutterstock

Veza s narcisom teška je i zahtjevna, no s "prikrivenim" narcisima situacija može biti još gora.

"Ako su narcisi prikriveni, to znači da su njihove narcisoidne sklonosti vrlo suptilne, stoga ih je teško prepoznati. No, prikriveni narcisi i dalje žude za divljenjem i nedostaje im empatija. Oni su malo više introvertirani, stoga treba više vremena da njihov pravi karakter izađe na vidjelo", objasnila je obiteljska i bračna savjetnica Hack Spirit. 

Dakle, narcise može biti teško prepoznati. Međutim, Fey tvrdi da određene fraze mogu otkriti prikrivene narcise, osobito kada mole svoje partnere ili partnerice za drugu šansu. Evo o kojim frazama je riječ.

1. "Ne mogu živjeti bez tebe, ti si moja srodna duša."

"Kada narcisi žele drugu priliku, pokušavaju oponašati jednu strategiju koja im je u prošlosti uspjela: ljubavno bombardiranje. Odjednom, postat će ista osoba u koju ste se zaljubili. Ipak, ne dajte se prevariti. Nedostatak empatije i egocentričnost kod narcisa onemogućuju im da se istinski žele promijeniti za vas", navodi savjetnica.

2. "Razgovarao/la sam s tvojim bratom/sestrom/roditeljem/najboljim prijateljem, nadam se da će ti pomoći da promijeniš mišljenje."

Ako ljubavno bombardiranje ne uspije, narcisi bi mogli pokušati upotrijebiti razgovor s našim voljenima kako bi nas natjerali da promijenimo mišljenje, osobito ako imaju dobar odnos s našim prijateljima i obitelji, te ako znaju da oni imaju snažan utjecaj na nas.

"Vaš bivši ili bivša mogli bi nazvati vašu sestru ili mamu jer znaju da im se sviđaju i pokušat će razgovarati s njima. Što god bilo, zapamtite da netko tko suosjeća s vama i ima najbolje interese u srcu, ne bi upotrijebio snagu pritiska da vas natjera da se osjećate stjeranima u kut, ljutima i poniženima samo da bi dobili drugu priliku", poručuje Fey.

3. "Obećavam da sam se promijenio/la!"

"Terapeutkinja Sherry Gaba tvrdi da je vrlo uobičajeno da se narcisi vrate u fazu šarma u vezi i pokušaju iskoristiti obećanja o trajnoj promjeni kako bi vas naveli da ostanete", kaže Fey. 

Ipak, naglašava da to ne znači da se ljudi ne mogu promijeniti. "Ne kažem da se netko ne može promijeniti. Oni to mogu. Međutim, za provedbu prave promjene potrebni su mjeseci, a ponekad i godine. Ako netko tko vas je povrijedio kaže da je potpuno promijenio svoj život tjedan dana kasnije, to ne zvuči istinito", dodala je.

4. "Uvijek sam bio/la tu za tebe, zar ne misliš da zaslužujem drugu priliku?"

"Kada obećanja promjene i ljubavno bombardiranje ne uspiju, narcisi poduzimaju drastičnije mjere: izazivanje krivnje. Izazivanje krivnje je oblik nesvjesne emocionalne ucjene, pri čemu se osoba koja izaziva osjećaj krivnje osjeća ovlaštenom i nevinom za bilo kakvo zlodjelo", objašnjava savjetnica. 

Također, dodaje da činjenica da narcisi nemaju empatiju ne znači da ne znaju kako manipulirati našom.

"Ako znaju da vam je stalo do njih i njihovih osjećaja, najvjerojatnije će vas pokušati natjerati da se osjećate krivima i posramljenima, čime će povećati svoje šanse da vas ponovo osvoje. Ako ste u ovoj situaciji, ne zaboravite da nitko ne 'zaslužuje' ništa od vas. Hoćete li održati vezu s nekim ili ne, potpuno je vaš izbor, bez obzira tko je što za koga radio u prošlosti", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.