Četiri znaka da ste ovisni o partneru, prema savjetnici

Foto: Shutterstock

Suovisnost u vezi je stanje u kojem jedan partner prekomjerno ovisi o drugome za emocionalnu podršku i samopoštovanje, često zanemarujući vlastite potrebe i granice. Obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, tvrdi da razlikovanje prave ljubavi i suovisnosti može biti zahtjevno.

"Kao stručnjakinja za veze, vidjela sam ovu zbrku bezbroj puta. Ljudi često brkaju svoje oslanjanje na partnera za ljubav, kada je to zapravo suovisnost. Prava ljubav osnažuje, oslobađa i ispunjava. Suovisnost je, s druge strane, restriktivna, ograničavajuća i često toksična", rekla je za Hack Spirit. Međutim, dodaje da određeni znakovi mogu pomoći u prepoznavanju suovisnosti u vezi. 

Evo koje pokazatelje je istaknula.

1. Stalno tražite njihovu potvrdu

Normalno je željeti partnerovo odobravanje i divljenje, ali kada to prijeđe granicu i treba nam njihova potvrda za vlastitu vrijednost, to bi mogao biti znak suovisnosti, kaže savjetnica.

"U zdravoj vezi punoj ljubavi trebali biste se osjećati sigurni u svoju vrijednost bez stalnog uvjeravanja od strane partnera. To ne znači da uvjeravanje i potvrda nisu važni u vezi - jesu, važni su. No, ako otkrijete da vam je opsesivnost potrebna da biste se osjećali dobro, to bi mogao biti znak upozorenja", pojasnila je.

2. Osjećate se nepotpuno bez njih

Još jedan izdajnički znak suovisnosti je osjećaj da smo nepotpuni bez partnera.

"U suovisnom odnosu pojedinci često gube osjećaj sebe i identiteta. Mogu se osjećati izgubljeno ili nepotpuno bez svog partnera. No, u iskrenoj ljubavi cijenite partnerovu prisutnost, ali također razumijete i cijenite svoju individualnost. Potpuni ste s njima ili bez njih. To je kao da se dvije cjeline spajaju kako bi stvorile nešto još ljepše, umjesto da dvije polovice pokušavaju upotpuniti jedna drugu", tvrdi Fey.

3. Njihovo raspoloženje kontrolira vašu sreću

Biti empatičan i osjetljiv na partnerove osjećaje dobra je stvar, ali kada njihovo raspoloženje počne diktirati našu sreću, to je jasan znak suovisnosti.

"U zdravoj vezi punoj ljubavi suosjećate s partnerovim osjećajima, ali njihove emocije ne kontroliraju vašu sreću. Imate sposobnost održati svoju emocionalnu ravnotežu čak i kada prolaze kroz teška razdoblja. Ako vaše raspoloženje drastično varira s partnerovim, možda je vrijeme da preispitate dinamiku vaše veze", savjetuje Fey.

4. Vi ste uvijek ti koji prave kompromise

Kompromis se često smatra temeljem svake zdrave veze. Međutim, ako smo uvijek mi ti koji prave kompromise, to bi mogao biti znak suovisnosti u vezi.

"U zdravoj vezi, oba partnera pregovaraju i pronalaze sredinu. Radi se o međusobnom poštovanju i razumijevanju međusobnih potreba. No, u suovisnom odnosu, jedna osoba često odustaje od svojih potreba, želja, pa čak i svojih vrijednosti kako bi se prilagodila drugoj. To stalno žrtvovanje može s vremenom dovesti do ogorčenosti i gubitka vlastitog identiteta", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.