Dalmatinska imena koja se daju djeci u čitavoj Hrvatskoj

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

BILO da su porijeklom iz južnih krajeva Lijepe Naše ili ne, roditelji često biraju dalmatinska imena za svoje prinove. Ona gotovo nikad nisu izašla iz mode i redovito se pojavljuju na popisima najčešćih imena koja se daju novorođenim djevojčicama i dječacima u Hrvatskoj. Izdvajamo neka od njih.

Dalmatinska imena za djevojčice

Cvita

Ovo kratko ime je varijanta imena Cvijeta. Bilo je najpopularnije od 1928. do 1936. godine.

Tonka

Iako je ovo žensko ime zapravo izvedenica imena Antonija, Tonka je danas jedno od najpopularnijih imena u Hrvatskoj. Malo ljudi zna da popularnost ovog imena seže još iz 40-ih godina prošlog stoljeća, a dolazi od latinske riječi "antonius", što u prijevodu znači prvi, napredan. Djevojčice koje nose ovo posebno ime su tople, odane i pomalo nestašne.

Luce

Luce je ime izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), što znači svjetlost. Zapravo je riječ o kraćoj varijanti imena Lucija ili Lucia, a najčešće se davalo djeci rođenoj u svitanje. Na japanskom se ovo ime može napisati i znakom koji znači mir. U Hrvatskoj je ime Luce bilo najpopularnije između 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a gotovo isključivo se javlja na jugu države. U našoj zemlji živi 879 Luca, najviše oko Dubrovnika i Splita.

Mare

Mare dolazi iz latinskog imena Maria, koje potječe od hebrejskog imena Miriam. Miriam je bilo popularno ime u Starom zavjetu, a znači kap vode.

Kate

Kate je skraćeni oblik imena Katarina, koje je nastalo od grčkog oblika Aikatherine. Starogrčki ai znači uvijek, a kathara čist. Dakle, značenje imena Kate je uvijek čista.

Roza

Prošle godine ime Roza dobile su 94 djevojčice. Riječ je o imenu koje je nastalo od latinske riječi rosa, što znači ruža. Drugi oblik ovog imena je Rozina. Ime je bilo najpopularnije od 1921. do 1924. godine.

Magdalena (Manda)

Ime Magdalena posljednjih je godina redovito na popisu 50 najčešćih imena koja biraju novopečeni roditelji. 2023. dobilo ga je 108 djevojčica. To je biblijsko ime. Marija Magdalena druga je najpoznatija žena u Novom zavjetu, odmah nakon Marije, Isusove majke. Prema Evanđelju po Marku bila je prva žena nove vjere, učenica Isusa Krista i najvažniji svjedok raspeća. Naime, nakon uskrsnuća Marija Magdalena bila je prva osoba kojoj se Isus ukazao.

Drevni židovski grad na obali Galilejskog mora zvao se Magdala, a značenje potječe od hebrejske riječi za toranj. Ako se značenje ovog imena tumači kroz lik Marije Magdalene, može značiti izabrana, pročišćena, uzvišena i zagonetna. Inače, Magdalene, Marije i Mande danas, 22. srpnja, slave imendan.

Perina

Perina je jedno od najpopularnijih starih dalmatinskih imena, nastalo od muškog imena Petar. Vrhunac popularnosti ovo je ime doživjelo 1921. godine, a danas ga najčešće nose Splićanke, Šibenčanke i Komižanke.

Dalmatinska imena za dječake

Niko

Niko je ime grčkog podrijetla, izvedeno od riječi nike (pobjeda). Tumači se i kao slavenski te finski kratki oblik imena Nikola. Osobe koje nose ovo ime imendan slave 6. prosinca. 

Roko

Ime Roko šesto je najčešće ime za novorođene dječake u zemlji. Prošle godine dobilo ga je 347 dječaka. Roko znači visok, snažan čovjek. Ime je talijanskog porijekla i dolazi od riječi rocco. Drugi oblik ovog imena je Rok. Sveti Rok zaštitnik je od epidemija i teških bolesti, posebice kuge.

Šimun

Šimun je još jedno tradicionalno ime koje potječe iz Biblije, a znači slušati. Iako je bilo najpopularnije prije desetak godina, njegova popularnost i dalje raste, pa je danas 25. najčešće muško ime u Hrvatskoj.

Donat

Donat je muško ime latinskog porijekla. Značenje imena proizlazi iz glagola dono, što znači darovati, žrtvovati. Ženski oblik ovog imena je Donata.

Bepo

Bepo je skraćeni oblik imena Josip ili Giuseppe. Prema nekim izvorima, potječe od latinskog imena Beatus, što znači sretan ili blagoslovljen. Ime Bepo bilo je najpopularnije od 2010. do 2013. godine, kada se rodilo oko 32 posto osoba koje nose ovo ime. Da je ovo ime sve češći izbor mladih roditelja, dokazuje podatak da u Hrvatskoj prema popisu stanovništva iz 2021. živi 481 osoba koja nosi ime Bepo, dok je deset godina ranije 231 osoba nosila to ime.

Duje

Duje je ime koje ćemo najčešće čuti na jugu države, a to ne čudi ako znamo da je zaštitnik Splita sveti Duje, svetac Rimokatoličke crkve. Ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi dominus ili dominicus, koje znače gospodar odnosno gospodin. Duje je zapravo varijanta imena Dominik, sveca i osnivača dominikanskog reda. Ime Dominik se često daje djeci koja su rođena u nedjelju jer se taj dan na talijanskom kaže domenica.

Toma

Ovo se ime posljednjih godina ponovno vraća u modu. Kršćanskog je podrijetla, a Toma je bio jedan od dvanaest apostola. Ime Toma dolazi od riječi teomo, što znači blizanac. Za dječake s ovim imenom govori se da su hrabri i vrijedni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.