Danas je Majčin dan, praznik koji slavi ljubav i podršku majki

Foto: Pexels

Druge nedjelje u svibnju obilježava se Majčin dan, praznik koji slavi ljubav, snagu, podršku i žrtvu koje majke diljem svijeta pokazuju svakoga dana.

Majčin dan prvi se put obilježio 10. svibnja 1908. godine u američkom Graftonu, u Zapadnoj Virginiji, kada je Anna Jarvis održala memorijal za svoju majku. Nakon toga, Jarvis je započela kampanju kako bi Majčin dan učinila prepoznatljivim praznikom u SAD-u.

Međutim, kasnije se razočarala jer su cvjećarnice i tvrtke koje izdaju čestitke komercijalizirale ovaj dan, pa je izjavila da čak i žali zbog ideje.

Majčin dan u Americi postao je službeni praznik 1941. godine kada je predsjednik Woodrow Wilson drugu nedjelju u svibnju proglasio danom "javnog izražavanja naše ljubavi i poštovanja prema majkama". Majčin dan vrlo su brzo prihvatile i druge zemlje te se danas slavi diljem svijeta.

Profil majke u Hrvatskoj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2022. godine u Hrvatskoj je rodilo 33.398 žena, što je 2.473 manje nego 2021. Prosječna starost majke pri prvom porodu iznosi 29.5 godina. Prije pedeset godina, žene su prvo dijete rađale s prosječno 22.6 godina.

Stopa fertiliteta za 2022. bila je 1.53, što je jednako prosjeku Europske unije. Prema tom pokazatelju, u cijeloj Uniji, najviše bi djece u fertilnoj dobi rodile žene u Francuskoj (1.84), a najmanje na Malti (1.13).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.