Djeca bi mogla patiti od problema s vidom zbog previše vremena ispred ekrana

Foto: Profimedia

MIOPIJA ili kratkovidnost sve je češći problem među djecom. Jedno od troje djece provodi pet ili više sati dnevno buljeći u ekrane tijekom ljetnih praznika, pri čemu četiri od deset roditelja uopće nije svjesno da bi to moglo dovesti do dugotrajnog oštećenja očiju, upozorili su stručnjaci.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 1500 roditelja iz Velike Britanije pokazala je da se samo jedan od pet osjeća zabrinuto zbog pretjerane upotrebe ekrana i moguće štete do koje bi to moglo dovesti. A troje od deset roditelja priznaje da svoju djecu nisu odveli na oftalmološki pregled, unatoč tome što su oni ključni za smanjenje rizika od dugotrajnih zdravstvenih problema s vidom.

"Očekuje se da će do 2050. godine 50% svjetske populacije biti kratkovidno, a mi već sada doživljavamo porast miopije kod djece. Određene aktivnosti mogu doprinijeti kratkovidnosti, a jedna od njih je produljeno vrijeme provedeno pred ekranima", komentirao je anketu Matt Oerding, osnivač Globalne koalicije za podizanje svijesti o kratkovidnosti.

Prema Oerdingu, samo 76 dodatnih minuta u danu provedenih vani može smanjiti rizik od kratkovidnosti za 50%.

Među roditeljima koji svoju djecu nikad nisu odveli oftalmologu, više od trećine uočilo je kod djece barem jedan simptom mogućih problema s očima (potrebu za sjedenjem bliže ploči ili glavobolje). 

"Kratkovidnost je u porastu kod djece i postala je globalni zdravstveni problem. Zato su redoviti pregledi vida važni za prepoznavanje problema. To je nepovratna bolest koja može biti prepreka djetetovoj sposobnosti da da sve od sebe i ispuni svoj potencijal", smatra optometrist dr. Keyur Patel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.