Evo kako obična virusna infekcija može povećati rizik od autizma kod djece

Foto: Pixabay

Djeca rođena s običnom virusnom infekcijom imaju gotovo 2,5 puta veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati poremećaj iz spektra autizma, otkriva nova studija.

Citomegalovirus (CMV) dio je obitelji herpesvirusa. Širi se kroz tjelesne tekućine poput krvi, sline i urina te je obično bezopasan kod zdravih ljudi. Otprilike trećina zaraženih majki prenosi CMV na fetus u maternici. Jedna od 200 beba u SAD-u rodi se s CMV-om svake godine. Gotovo 20% te dojenčadi doživjet će urođene mane ili druge dugotrajne zdravstvene probleme, poput gubitka sluha ili vida, kašnjenja u razvoju ili epilepsije.

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su podatke o gotovo tri milijuna djece. Nešto više od 1000 djece imalo je kongenitalni CMV, dok je gotovo 75.000 imalo poremećaj iz autističnog spektra.

Djevojčice rođene s CMV-om imale su 4.65 puta veći rizik od autizma, dok su dječaci imali otprilike dvostruko veći rizik u usporedbi s vršnjacima bez te bolesti. Otkrića studije objavljena su u lipanjskom izdanju časopisa Pediatrics Američke akademije pedijatara.

Veza između kongenitalnog CMV-a i autizma uočena je još 1980-ih

"Ovi bi nas podaci trebali potaknuti da proaktivno pratimo rane znakove autizma kod djece s kongenitalnim citomegalovirusom", rekla je glavna autorica studije, dr. Megan Pesch, sa Sveučilišta Michigan Health.

"Ovo može biti posebno kritično za djecu koja su gluha ili nagluha jer dijagnosticiranje autizma u ovoj populaciji može biti posebno izazovno", dodala je Pesch, čija kći ima kongenitalni CMV i autizam.

Veza između kongenitalnog CMV-a i autizma uočena je još 1980-ih. Nagađa se da CMV može aktivirati upalno stanje koje može utjecati na razvoj mozga fetusa te tako povećavati rizik od poremećaja iz autističnog spektra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.