Jedna baka ima dobru teoriju zašto nije dobro to što žene rađaju sve kasnije

Foto: 123rf

ČINI nam se da ova baka baš pametno zbori - baka koja nam se javila u inbox jer je nešto jako tišti. A tišti je njena kćer koja, otkako je rodila, oprostite, ali - nije normalna!

Tim nam se riječima obratila mlada baka koja je mislila da nikada više neće čitati po portalima razne savjete o majčinstvu - "To sam već odavno diplomirala, iako mi se čini kao da je bilo jučer da sam i sama zibala svoju kćer, ne znajući kako, ali je ispala skroz dobro. Sve do sada jer otkako je rodila bebu ja je više ne prepoznajem, ne znam što da radim i ne znam kako da joj više uopće priđem jer ona zna najbolje. 

Iako se meni čini da je daleko od toga da zna najbolje, trenutno joj ne mogu ništa reći. Ne da nikome ni blizu maloj, ne želi nikakvu pomoć, ne želi čuti nikakav savjet, jednostavno se izolirala jer smo joj svi nekako pokušali dati do znanja da griješi, da se ne može toliko opterećivati, da će sve biti u redu ako se malo opusti. Ali ona ne želi više čuti nikoga od nas i bojim se da će svojim ponašanjem negativno utjecati čak i na svoj brak. Ni muž joj ne može ništa reći. A svaki joj je argument isti - "imam 35 godina i mislim da sam dovoljno odrasla da znam što radim!". 

 

Ali ne zna. Toliko je opterećena, toliko se brine o svemu. Previše. Nema potrebe za tim. Bebica je super, ali je ona uspjela na kraju zeznuti čak i dojenje koje joj je bilo tako važno i to zato što nije slušala nikoga od nas koji smo to već prošli nekoliko puta.  

Ona je čitala ovo, ona je čitala ono, ima ovu knjigu, danas je pročitala ovo... ili je s malom, ili se izdaja jer je čitala da je tako bolje (zato mala više ne želi ni blizu sisi pa se ona umara i živcira jer joj ni izdajanje baš ne ide od ruke.)  

Po meni, problem je upravo tih 35! Da je mlađa, vjerujem da bi ipak bila puno bezbrižnija i da bi bila spremna barem poslušati što će joj drugi reći. Ne mora slušati mene, ali da bar shvati da to što radi sa svojim djetetom ipak nije dobro. Mala je konstantno s njom, već mjesecima je nije ostavila ni na sekundu samu, čak ni s tatom, pa se i on već sada samo izmiče od svih poslova. Sama sebi čini medvjeđu uslugu i točno znam da će jednog dana ipak shvatiti da je griješila. Nadam se samo da neće biti prekasno jer nas već sada sve izluđuje svojim odraslim, brižnim stavom - imam 35 i ne treba mi nitko govoriti što da radim sa svojim djetetom! 

Ja sam odustala, ali sam shvatila - to nije dobro. Eto i baka čita Index Mame i to što čitam mi se često nimalo ne sviđa. Nekad su mame rađale ranije, bile su mlađe i sigurno bezbrižnije i nemate pojma koliko je takav pristup bebi bolji od ovog. U želji da se potpuno podrede djetetu današnje mame, pogotovo ove koje sve znaju jer imaju valjda dovoljno godina, rade baš ono što bebama ne treba. Ne treba im živčana i isfrustrirana mama, umorna od svega, mama koja ne vjeruje nikome i posebno mama koja uopće ne sluša svoje instinkte, nego stalno vjeruje nekim stručnjacima koji možda i nemaju djecu.  

Moj je dojam, oprostite, takav. Lijepo je posvetiti se sebi, karijeri, izgraditi dom, osigurati toj bebi nešto više, ali bebe, ljudi moji, ne trebaju ni konstantnu pažnju ni kupaonu punu kozmetike i dječjih proizvoda. Bebe prije svega trebaju smirenu mamu i roditelje koji se neće toliko brinuti, koji će zajedno brinuti o tom djetetu i prije svega naučiti gledati to svoje dijete, slušati to svoje dijete - i prema tome ga odgajati. 

Nama je to nekad bila glavna nit vodilja - budi tu, ali pusti da dijete raste samo i svakako im znajte reći "ne".  

Možda se zato sve toliko i promijenilo u tom modernom majčinstvu, baš zato što mame više nisu tako mlade i tako bezbrižne. U svakom slučajnu, bezbrižnije od ovih prebrižnih mama. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.