Jedna navika tijekom kupanja djecu izlaže riziku od opasnih bolesti

Foto: Shutterstock

MNOGI roditelji tijekom kupanja izlažu djecu riziku od ozbiljnih bolesti, a da toga nisu ni svjesni. Stručnjaci kažu da su igračke za kupanje često pune opasnih bakterija, najčešće E. coli i Staphylococcus aureus.

"Znanstvene studije pokazale su da se u mnogim igračkama zadržava voda, što uzrokuje rast klica i bakterija. To može uključivati legionelu i neke takozvane superbakterije koje mogu biti otporne na lijekove", izjavila je stručnjakinja za higijenu, Jennifer Shaw.

Jedan od glavnih razloga nakupljanja bakterija jest to što igračke za kupanje često imaju male rupice koje dopuštaju ulazak vode, ali ih je teško potpuno isprazniti i ostaviti da se igračka osuši. Upravo ta postojana vlaga, s toplim okruženjem kupaonice, stvara idealno tlo za razmnožavanje bakterija.

"Djeca često stavljaju igračke za kupanje u usta ili se međusobno prskaju njima, povećavajući rizik od izlaganja raznim zdravstvenim problemima. To može uključivati gastrointestinalne infekcije, respiratorne probleme i iritacije kože", napomenula je Shaw.

Ako želite spriječiti zarazu, pokušajte zatvoriti rupice na igračkama, redovito ih čistite i natapajte u alkoholnom octu. Ostavljajte igračke da se suše na zraku i redovito ih mijenjajte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.