Jesu li vaginalni pregledi prije poroda zaista potrebni?

Foto: 123rf

AKO ste se ikada pitale je li stvarno potrebno onih zadnjih mjesec dana, a posebno zadnja dva tjedna prije poroda prolaziti nikada ugodne vaginalne preglede - donosimo vam odgovor koji će vas iznenaditi. 

Možda ste čak i mišljenja da vam takvi pregledi ne trebaju pa čak i da su vam takvi pregled učinili više štete nego koristi? Jer ima i takvih slučajeva - kada trudnice u visokom stupnju trudnoće prođu neugodan pregled, koji ih boli i nakon kojeg još satima, ako ne i danima osjećaju nelagodu pitajući se zar je takav pregled zaista potreban. Jer realno, manje više trudnice u samom finišu trudnoće odlaze na preglede često, a to znači - čašica/štapić/piškenje (uvid u stanje urina), vaganje, vaginalni pregled i potom ctg. I realno, prva, druga i posljednja faza imaju itekako logike, no kako ističu neki stručnjaci - vaginalni pregled zapravo uopće nije potreban. 

"Ako je trudnoća normalna i zdrava i normalno se približava svom kraju, logično je da liječnici vaginalnim pregledom ustanovljavaju je li se žena počela otvarati ili ne. No, ta priča s otvaranjem je toliko individualna da vi nikada ne znate kada će se i koliko će se brzo neka žena zaista otvarati. Lako moguće da liječnik ustanovi kako je cerviks čvrsto zatvoren, a već sutradan žena rodi prirodnim putem, danima prije termina. Ili ustanovi da se cerviks počeo skraćivati, ili je žena već otvorena 2 centimetra, baš kao i tjedan prije, ili tjedan poslije.", istaknuto je u članku na ovu temu u kojem su podastrijeti podaci iz dvaju, zanimljivo, sličnih studija, a koje su dale malo oprečne rezultate. 

Članak je izašao na stranici EvidenceBasedBirth.com, s namjerom da odgovori na pitanje jesu li takvi pregled doista potrebni. Čine li oni korist ili čak i štetu te kako bi se žene koje ne žele odraditi takav pregled moraju postaviti prema svojim liječnicima. 

Može se i drugačije

Liječnici će naime u većini reći da je to jednostavno rutinski pregled koji se tradicionalno provodi doslovno već desetljećima i da njime, osim stanja cerviksa, znaju provjeravati i sam položaj bebe - opipom, izbjegavajući često činiti ultrazvuk. Ali to se također, stručnom rukom, može ustanoviti blagim pritiskanjem trbuha s vanjske strane. 

Na ovu su temu već prije rađene dvije studije, obje iz davnih 80-ih godina, a koje su već tada naslutile da se ovakvi pregledi zapravo i ne moraju raditi baš uvijek i baš svakoj ženi. 

U toj spomenutoj studiji zapravo su pokušali doći do podatka u kolikom je broju žena upravo vaginalan pregled uzrokovao prerano puknuće vodenjaka i brže probijanje čepa cerviksa (iako trudovi još ni izdaleka nisu stizali). 

Uzrokuju li preuranjeno puknuće vodenjaka? 

Za studiju su okupili 349 trudnica koje su nasumično podijelili u dvije skupine - u jednoj skupini žene od 37. pa do 40. odnosno 41. tjedna trudnoće nisu prošle niti jedan ovakav klasičan "prst" pregled, dok su žene iz druge skupine bile podvrgnute učestalim pregledima sve od 37. tjedna trudnoće pa do kraja. 

Rezultati su pokazali da je iz one skupine žena koje nisu išle na preglede (vaginalne) - 6 posto njih doživjelo pucanje vodenjaka znatno prije trudova dok je taj postotak u onoj skupini pregledavanih žena narasta na čak 18 posto. 

Druga pak studija rađena na sličnu temu napravljena je 1992. godine te je također objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology. I za tu su studiju nasumce odabrali 604 trudnice te ih također podijelili u dvije skupine - one koje su nakon 37. tjedna morale ići na redovne tjedne preglede, sve do kraja trudnoće te one koje su same odlučile hoće li ili neće odraditi takve preglede. 

Njihova je intencija bila da se vidi mogu li vaginalni pregledi doista povećati broj ranog puknuća vodenjaka, ali su istovremeno ispitivali i druge potencijale dobrobiti i rizike. 

Ni da ni ne 

Rezultati su pokazali sljedeće - žene iz prve skupine obavezno su prošle minimalno 3 vaginalna pregleda (prije trudova), a one iz druge skupine u prosjeku su obavile samo jedan ili nijedan pregled - što je izračunom prosjeka 0,6 posto pregleda.  

 Što se toga tiče - ta je studija trebala pružiti uvid koje žene i u kojim zapravo situacijama moraju proći vaginalan pregled - primjerice ako žena ima zakazan carski rez zbog nekih zdravstvenih problema, ako se čeka s induciranim porodom, ako žena želi roditi kod kuće te kao i prva studija - željeli su saznati odgovor je li vaginalni pregled katkad uzrok preuranjenog pucanja vodenjaka. 

A tu je ova studija pokazala različite rezultate. Kako stoji u članku - ta novija studija nije rekla baš ništa - ni za ni protiv ovakvih pregleda i zato bi mogli slobodno donijeti sličan zaključak - neke određene prednosti vaginalnih pregleda prije poroda - nema, nema doduše niti neke štete od njih, posebno ako je ginekolog posebno nježan i pažljiv, a što vodi sljedećem - zašto žena sama ne bi mogla odlučiti hoće li ili neće odraditi i vaginalni pregled tijekom svog redovnog pregleda pred porod. 

A to je sada već jedna skroz nova tema - jer, ma znate, bolnice/liječnici/ego. 

>>>Iskustva čitateljice: kako sma naljutila doktora pred porod<<<

Ali je dobro znati da odbijanjem pregleda sebi i svojoj bebi nećete napraviti nikakvu štetu. Naravno - dok god vaša trudnoća jest uredna i zdrava. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.