Kad je dijete spremno samo otići do trgovine?

Foto: Pixabay

S VREMENOM vaša će djeca sve više početi potvrđivati ​​svoju neovisnost. Jedan od ključnih načina na koji će to učiniti je taj da će početi tražiti više slobode u raznim aktivnostima. Pitanje koje se pak postavlja i oko kojeg se roditelji bore sami sa sobom je u kojoj dobi dopustiti svojoj djeci da počnu izlaziti sama, kao naprimjer do trgovine?

Što kažu rezultati ankete?

Portal Made For Mums proveo je anketu s 1427 roditelja, postavivši im pitanje s koliko godina bi pustili svoju djecu da sami idu u lokalne trgovine, oko 15 minuta udaljene od kuće.

Najpopularniji odgovori bili su:

  • Preko 12 godina (30%)
  • 10 godina (21%)
  • 11 godina (16%)

Daljnjim istraživanjem, mnogi roditelji su rekli, razumljivo, da će odluka ovisiti o tome koliko je njihovo dijete zrelo. Drugi su rekli da bi se lakše odlučili ako bi trgovina bila udaljena 5 minuta hoda ili negdje gdje bi mogli vidjeti dijete kako ulazi sa svojih ulaznih vrata.

Nekoliko ih je istaknulo da bi bili sretniji i mirniji da njihovo dijete to radi s braćom i sestrama ili prijateljima, a ne potpuno samo.

Dodatni je važan čimbenik, kao što su mnogi istaknuli, postoji li prometna cesta koju treba prijeći ili ne. 

Kao što je jedan ispitanik rekao: "Ovisilo bi o cestama – koliko su prometne – ali s 11 godina su već nešto bliže srednjoj školi i treba im pružiti malo više povjerenja i slobode."

Naime, značajan broj roditelja istaknuo je da je ideja da svojoj djeci daju malo više slobode bila sve snažnija kako djeca odrastaju, a jedan je rekao: "Kad mogu sami ići u školu, mislim da bi trebali moći i svratiti u lokalnu trgovinu (koja je bliže)."

Što kaže stručnjak?

"Ovo pitanje dovodi do razmišljanja o zajednici", kaže obrazovna psihologinja Naomi Burgess.

"Manja područja, gdje se svi međusobno poznaju, imaju tendenciju da stvore prirodan osjećaj sigurnosti i vama i vašoj obitelji", savjetuje ona. "Dakle, moj bi savjet bio da počnete stvarati taj osjećaj gdje god da jeste."

"Zašto ne biste odvojili vrijeme da sa svojim mladima odete u lokalne trgovine, popričate s trgovcima, saznate njihova imena, predstavite svoje dijete i izgradite širu lokalnu mrežu? Tako, kada dođe vrijeme da uopće počnete razmišljati o njihovoj samostalnosti, znat ćete kamo idu, kome idu, a možete čak i zatražiti od trgovine da vam pošalju diskretnu poruku kada stignu.

Ovo je sjajan način da se izgradi neovisnost na najsigurniji mogući način i da i roditelj i dijete imaju osjećaj pripadnosti. I to je tako sjajan način da naučite voljeti mjesto u kojem živite", zaključuje Burgess.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.