Kada je pravo vrijeme da djeca sama otputuju na odmor?

Foto: Unsplash

KAD napune 13-14 godina, djeca počinju moliti roditelje da ih puste na ljetovanje s prijateljima. Prema stručnjacima, to je normalno jer djeca u toj dobi žele biti neovisna i osjećati se odraslima, piše Sloboden Pečat. Naime, u toj dobi kod djece raste potreba za nekontroliranom zabavom i nenadziranim druženjem što roditelje dovodi do promišljanja o tome kada je vrijeme za prvi samostalni odmor.

Nisu sva djeca ista

Djeca su različita, kao i obitelji i sredina iz koje dolaze. Sve ovisi o tome koliko je dijete socijalizirano, sposobno normalno funkcionirati u društvu vršnjaka, snalaziti se u raznim situacijama i brinuti se za sebe. Neka su djeca zrela već s 15 godina, a neka ni s 18 ne mogu funkcionirati bez nadzora i pomoći roditelja, objašnjavaju psihoterapeuti.

Većina tinejdžera spremna je za samostalan odmor tek s 17-18 godina, nakon završetka trećeg ili četvrtog razreda srednje škole. Smisao adolescencije jest napuštanje obitelji i mijenjanje obiteljskih veza. Te veze ne pucaju, već poprimaju nove oblike i dimenzije.

Adolescenti traže svoje mjesto u društvu, a samostalni odmori u tome mogu puno pomoći. Tinejdžerima puno znači saznanje i osjećaj da su se sami snašli tijekom tih deset dana odmora. Roditelji bi trebali razgovarati i ispitati kakav je stav njihove djece o samostalnom odmoru. Trebali bi pitati dijete gdje i s kim želi ići te što očekuje. Tako će biti lakše zaključiti je li dijete spremno samo otići na odmor.

Napravite kompromis

Ako možete, idealno je napraviti kompromis. Pustite dijete na ljetovanje sa sportskim klubom ili školom stranih jezika. Dijete će se morati snaći bez roditelja, ali ipak će biti pod nadzorom trenera ili učitelja.

Nemojte djetetu držati predavanja

Roditelji se najviše boje da će im djeca, ako sama odu na more, početi pušiti, piti, drogirati se i upuštati se u rizične spolne odnose. Normalno je da se roditelji brinu o djetetu, ali ne bi se trebali previše opterećivati. Ako dijete želi učiniti nešto loše, učinit će to i kod kuće.

Prije putovanja, djetetu treba dati osnovne savjete kako se čuvati i ponašati u slučaju nesreće ili bolesti. Predavanja o opasnostima, drogama, cigaretama, alkoholu, tučama i seksu ne bi se smjela održavati u zadnji tren. Ako djetetu do putovanja niste objasnili da ne smije piti i pušiti, koliko su droge opasne, izbjegavati svađe i rizične spolne odnose, onda razgovor prije samog puta nema smisla.

Ne zovite dijete nekoliko puta u danu

Ako ste već dopustili djetetu da samo ide na odmor, ne biste ga trebali zvati svakih sat vremena, provjeravati što radi, je li i što jelo, kada ide spavati i kada ustaje. Dovoljno je da vam se dijete javi kad stigne na destinaciju i još nekoliko puta tijekom odmora. Inače, ako ga stalno kontrolirate, godišnji odmor pretvorit će se u "noćnu moru" i za vas i za njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.