Žene u Petrovoj rađaju u jednoj prostoriji, zabranjene su pratnje. "Kao na placu"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Bolnice u Zagrebu oštećene su u potresu koji je pogodio grad i Baniju 2020. godine pa su zato neke od njih 2022. pretvorene u gradilišta. Zbog radova uslijedila je reorganizacija posla i seljenje pacijenata, a radovi u Petrovoj bolnici donijeli su stres trudnicama koje ondje rađaju. Zbog radova trudnice ne mogu imati pratnju jer rađaju u improviziranoj rađaonici, s još žena u prostoriji, od kojih su odvojene tek paravanima. 

Petrova bolnica godinama slovi kao najbolja za porode, no zbog uvjeta u kojima ondje rađaju, ženama to već stresno iskustvo postaje još stresnije.

U KBC-u Zagreb se nadaju da će radovi biti gotovi do kraja godine

Iz KBC-a Zagreb, kako su nam rekli, nadaju se da će radovi u Petrovoj bolnici biti gotovi do kraja godine. 

"Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb je u obnovi te su svi kapaciteti bitno smanjeni. Dakle, zbog nedostatka prostora u rađaonici, nažalost, trenutačno ne možemo organizirati pratnju pri porodu.

No, unatoč obnovi, svi se dijagnostičko-terapijski postupci, pa tako i porođaji, provode prema pravilima medicinske struke jer nam je dobrobit pacijenta uvijek na prvom mjestu. Nadamo se da će do kraja godine radovi biti završeni, a time bi i klinika ponovno trebala biti u funkciji u cijelosti", rekli su nam iz zagrebačkog KBC-a.

Buduća majka: Bilo me strah kada sam čula da neću moći imati pratnju na porodu

Indexu se javila čitateljica koja treba roditi u listopadu u Petrovoj. Nakon što je saznala da će morati roditi u improviziranoj rađaonici, i to bez pratnje, kaže da ju je oblio hladan znoj. Ova buduća mlada majka kaže da se na porod u Petrovoj odlučila zato što tamo rade najbolji liječnici specijalisti i zato što je čula sve najbolje o osoblju koje brine o trudnicama i rodiljama.

"Kada sam saznala da u Petrovoj nema pratnje, bila sam ljuta, ali me najviše bilo strah. Smatram da u tim trenucima, kada je ženi najteže za vrijeme poroda, treba netko tko će biti uz nju. Moj suprug bi mene i u najtežim situacijama pokušao nasmijati da to što lakše prođe. Također, što ako nešto pođe po zlu? Mislim da pratnja u tim trenucima može bolje izreagirati nego žena koja je u bolovima...

Brine me što u improviziranoj rađaonici nema privatnosti jer moraš slušati sve oko sebe... To bi moglo izazvati neku vrstu nelagode ili nervoze. Dakle, čuješ i ako nekoj od žena pozli ili se nešto dogodi s djetetom. Iako, mislim da neću ništa ni čuti od svojih muka i bolova", govori nam buduća majka.

Žena koja je nedavno rodila u Petrovoj: U rađaonici je bilo kao na placu, najgori dio je što nema pratnje

Razgovarali smo s mladom ženom koja je u Petrovoj rodila u listopadu prošle godine. Ona je zbog visokog tlaka došla u bolnicu tri tjedna prije termina. Prepričala nam je svoje iskustvo, koje nije nimalo ugodno.

"Bio mi je prvi porod pa nisam bila baš upoznata s procedurom, ali zbog tih radova i manjka prostora nije baš ugodno iskustvo. Prva stvar koja mi nije bila u redu je to što su s nama trudnicama u sobi i žene koje su izgubile bebu ili im prijeti pobačaj i u totalnom su stresu i plaču, pa im gledati nas nije bilo baš ugodno. Mene su odlučili inducirati zbog visokog tlaka. Odveli su me u rađaonicu i ondje je bilo kao na placu, što se kaže.

Gomila nas, svi trče, odvojeni paravanima, na osoblju vidiš da im je previše... Onda slušaš sve te vriskove i zapomaganja i nije ti baš ugodno. Ja sam morala ležati, nisam se mogla kretati i sama sam bila jer zbog radova ne smije biti pratnja. Mislim da mi je to najgori dio, što nije bilo pratnje.

Nemam primjedbu na osoblje. Dobila sam epiduralnu, smjela sam piti vode i prema meni su se odnosili profesionalno. Ali, opet, imaš osjećaj kao da nemaju vremena za tebe zbog toga svega, da će možda nešto zaboraviti. Sam si, nekako kao prepušten sam sebi. To je možda sve samo moj dojam, nismo ni svi isti pa možda ne doživljavamo jednako dramatično, ali mislim da bi mi u drugačijoj situaciji bilo ugodnije", rekla nam je majka iz Zagreba.

"Kako bolnica može imati takve uvjete poroda u 21. stoljeću?"

Naša iduća sugovornica rodila je u Petrovoj prije nekoliko mjeseci. Bio joj je to drugi porod, a prvo dijete je rodila u KB-u Sveti Duh. Kaže da ju je bilo strah i da je prije poroda u Petrovoj stalno razmišljala o tome kako će morati biti u bolovima bez svojeg muža. 

"Cijela 'atmosfera' u rađaonici je kaotična. Ja sam imala bolan porod i vrištala sam od bolova, ali nisam bila jedina. Mislim da je zbog toga i meni, a i drugim ženama koje su rađale, bilo još dodatno stresno. Osjećala sam se samom bez pratnje i baš nekako jadno.

Razumijem da su radovi, ali opet ne razumijem kako bolnica u metropoli u 21. stoljeću može imati takve uvjete poroda. Pomalo sramotno, ali osoblju bolnice svaka čast. Vidi se da im nije lako jer pokušavaju da svi imaju dobar tretman, što ipak mislim da je malo nemoguće u takvim uvjetima", rekla nam je majka koja je svoje prvo dijete rodila u KB-u Sveti Duh.

Klinička psihoterapeutkinja: Pratnja je izuzetno važna iz više razloga

S kliničkom psihoterapeutkinjom Leilom Parić razgovarali smo o važnosti pratnje na porodu te načinu kako pratnja može trudnici olakšati iskustvo poroda. Tema trudnoće i svega vezanog uz porod dio je znanja i posla ove psihoterapeutkinje.

"Porod je stresan, osobito kada je ženama prvi. To je stresno razdoblje i za mozak i psihu. Žena ne zna što uopće očekivati. Dobije se nekakav generalni okvir, ali jako se slabo educira trudnice o tome što ih sve čeka na porodu i što se sve može dogoditi. U inozemstvu postoji i to da žena može odlučiti kakav porod želi, a kod nas su dvije opcije. Tu je opcija prirodnog poroda i carskog reza, ali samo u slučajevima kada je to nužno. 

Pratnja je izuzetno važna iz više razloga. Kao prvo, žene vole imati svoje partnere na porodu, a kao drugo, očevi bi trebali biti na porodu i imati tu mogućnost. Pratnja može motivirati ženu, može joj govoriti 'ti to možeš, tu sam uz tebe'. Partner može podijeliti taj jedan dio psihološke odgovornosti. Za ženu je bitno da zna da nije sama i zato joj treba pratnja jer ni taj ambijent u kojem se rađa nije ugodan. Zgrada se renovira, u prostoriji je još žena... Nije mi jasno zašto se u Petrovoj obavljaju porodi dok traju radovi jer bi rađanje trebalo biti lijep trenutak, a oko vas su bušilice, traju radovi, druge žene vrište itd.

Razumijem da se porodi možda nisu mogli drugačije organizirati, ali pitam se trebaju li žene rađati u Petrovoj uopće dok radovi ne završe? Osim toga, postoji društvena trauma od potresa. Možda u Petrovu dođe roditi žena koja je teže proživjela iskustvo potresa i ima strahove, a bolnica u koju je došla se obnavlja od potresa. To psihički može utjecati na osobu. 

Uvjeti poroda očito nisu idealni, što se vidi i po tome što su žene odvojene samo paravanima. Ako žena koja tek treba početi s porodom čuje drugu ženu kako vrišti dok rađa, to može imati psihološki utjecaj na nju. Ako se u istoj prostoriji nalaze i žene koje su izgubile dijete, onda se te žene stavljaju u još nezgodniju poziciju. Mislim da to nije dobar pristup", rekla nam je Parić.

Udruga RODA: Pratnja na porođaju bi trebala biti zlatni standard od kojeg se ne bi trebalo odstupati ni u kakvim uvjetima

Na temu važnosti pratnje prilikom poroda razgovarali smo i s udrugom RODA - Roditelji u akciji. U udruzi smatraju da bi pratnja na porođaju trebala biti zlatni standard u svim uvjetima.

"Pratnja na porođaju je od iznimne važnosti za rodilju i ima brojne dokazane dobrobiti za majku i za dijete. Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je u nekoliko svojih smjernica snažnu preporuku za pratnju po izboru rodilje jer pratnja koja pruža emotivnu, psihološku i praktičnu podršku tijekom porođaja skraćuje duljinu trajanja porođaja, smanjuje mogućnost rutinskih intervencija i operativnog završetka porođaja. To sve pridonosi boljim ishodima za zdravlje djeteta i majke.

O tome govore sva recentna istraživanja i preporuke stručnih društava. Osim toga, pratnja na porođaju dugoročno pridonosi lakšoj uspostavi dojenja, što uvelike smanjuje rizike za dijete od brojnih bolesti u kasnijoj dobi, uključujući pretilost, kardiovaskularne bolesti, alergije, respiratorne bolesti i dr. 

Smatramo da bi pratnja na porođaju po izboru žene trebala biti zlatni standard od kojeg se ne bi trebalo odstupati ni u kakvim uvjetima, uključujući pandemiju, druge katastrofe, ali i rekonstrukcijske obnove bolničkih kapaciteta poput ove u Petrovoj bolnici. Kad bi zdravstvenom osoblju prioritet bilo pozitivno iskustvo poroda i pružanje zdravstvene skrbi rodiljama s poštovanjem, tada bi se našao način da se svakoj rodilji koja to želi omogući pratnja po njezinom izboru u bilo kojim okolnostima, a sve drugo bi bilo neetično postupanje", rekli su nam iz udruge RODA.

S obzirom na to kakva je situacija u Petrovoj, porod će ženama biti još mjesecima dodatno stresan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.