Kako je hrabra stjuardesa uspjela spasiti tinejdžericu iz ralja trgovaca ljudima

Screenshoot: Facebook

NIJE neka priča za dobro jutro, ali je priča koja se jednostavno mora čuti, kao upozorenje svima da malo više obrate pozornost na ljude, a posebno djecu jer da ova hrabra servirka iz aviona na letu Alaska Airlinesa nije obratila pozornost i potom promptno reagirala, slušajući svoje instinkte, tinejdžerici od otprilike 14-15 godina, žrtvi trgovanja ljudima, izgubio bi se svaki trag. 

"Nešto mi jednostavno nije štimalo kod njih dvoje. Djevojka, djevojčica, izgledala je kao da je prošla pakao, a njen pratitelji, stariji čovjek, bio je sređen, uglađen i vrlo strog po potanju razgovora s djevojkom. Tu mi je odmah bilo nešto sumnjivo. Nije joj dozvolio da odgovori na nijedno moje pitanje.", ispričala je za američki kanal 10News, Shelia Frederick (49) koja je radila na letu između Seattlea i San Francisca. 

Čim sam shvatila da tu nešto doista ne štima ugrabila sam prvu priliku i djevojci šapnula da pod hitno ode do toaleta. Tamo ju je čekala poruka na koju je ona dopisala da zaista treba pomoć. 

"Automatski sam otišla obavijestiti pilota, zvali smo i zračnu luku u San Franciscu gdje nas je dočekala tamošnja policija, ispitali su sumnjivca i zadržali ga u zatvoru, a djevojku spasili iz ralja sigurnog pakla trgovanja ljudima za seksualne potrebe.", ispričala je Shelia koju su proglasili i pravim američkim herojem. 

Ova priča doduše nije baš novijeg datuma. Djevojka se u međuvremenu upisala na koledž i s velikom je zahvalnošću održala kontakt sa Sheliom i drugim zaposlenicima spomenutog leta te je nastavila s njima suradnju po pitanju izobrazbe zrakoplovnog osoblja u prepoznavanja eventualnih žrtava otmice i trgovine ljudima. Važno je znati prepoznati osobu, dijete u nevolji kako bismo mogli reagirati i spasiti živote, istaknula je Shelia koja se odmah prijavila za stručno usavršavanje po tom pitanju. 

Naime, procjenjuje se da se godišnje između 600.000 i 800.000 žrtava trgovine ljudima preveze upravo avionima. Od toga je sigurno oko 80 posto žena i djevojaka, a više od 50 posto njih su maloljetnici. Zato je iznimno važno znati prepoznati tko bi mogao biti žrtva kako bi ih mogli spasiti.", naglašeno je u i video prilogu.

A s obzirom da se takve stvari uvijek "događaju nekom drugome", iznimno je važno da svi mi, ma gdje god se nalazili, otvorimo oči i iako je teško vjerovati da bi se tako nešto moglo dogoditi u našoj sredini, realno, tko od nas može tvrditi baš to. 

I zato je važno znati, prepoznati i na koncu - djelovati. Baš kao što je djelovala i ova hrabra stjuardesa. 

Jer ako običan čovjek može pomoći smanjiti broj žrtava to će biti samo onda ako će znati na što sve treba obratiti pozornost - poput djece koja su šutljiva, kojima pratnja ne da razgovarati s drugima, ako fizički izgledaju loše, izbjegavaju kontakt očima ili se boje ostvariti kontakt očima. Sve su to znakovi da nešto ne štima, pa ako ikada primijetiti takve znakove na ljudima/ženama/djeci, reagirajte. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.